Festival roser gæster for oprydning – men der er stadig et stykke vej endnu

Det er dagen derpå for Smukfest, og det betyder begyndelsen på mange dages intensiv oprydning.

Forladte telte, campingstole, tøj, sko og øldåser ligger spredt ud over Smukfests campingområde, ’Kærligheden’, dagen efter, at festivalen er forbi.

Blandt alt det efterladte festivalsgrej går Nikolaj Georgsen. Han er oprydningsansvarlig på ’Kærligheden’ og foran ham og hans hold ligger mange dages intensiv oprydning.

- Det er jo en kæmpe opgave, men vi har allerede flyttet os langt. Festivalen gør et kæmpe initiativ for at få de unge mennesker til at rydde op, imens de er her og tag så meget med hjem som muligt, når de går hjem, siger han.

quote Det går i den rigtige retning.

Nikolaj Georgsen, oprydningsansvarlig, 'Kærligheden'

Og det ser væsentligt bedre ud, end det har gjort tidligere år, fortæller han.

- Det går i den rigtige retning, lyder det fra Nikolaj Georgsen.

Smukfest oprydning

På Facebook stemmer Smukfest i med et rosende opslag til gæsterne:

- Kære unge mennesker på Kærligheden. I mange år har I fået røvfuld i den offentlige debat for at efterlade et camping-svineri på Smukfest. Nu blev det igen mandag. Kærligheden er godt brugt og ikke pletfri – MEN: I er blevet meget bedre til at rydde op og tage jeres ting med hjem, skriver de.

Sammen med opslaget følger billeder af campingområdet fra tidligere år – og så ét fra i år. Her ses det tydeligt, at der er noget mindre efterladt på pladsen, end der har været før.

Smukfest oprydning

Sorteret og genbrugt

Men ryddes op – det skal der stadig.

Den tjans står blandt andet end 9. klasse fra Lystrup Skole for. De tjener ind til deres kommende studietur til Berlin:

- Jeg er overrasket over, hvor meget alkohol og tøj her er efterladt, siger Natalie Gaardland Leonhardt.

Smukfest oprydning

Skoleklassen sørger sammen med Smukfests personale, frivillige og foreninger for, at pladsen bliver rømmet, og at alt det efterladte bliver sorteret og genbrugt.

- Vi er begyndt at sortere voldsomt meget. Festivalen gør en stor indsats for virkelig at få genbrugt så mange af de her materialer som muligt. Vi er oppe på en syv-otte forskellige sorteringsbunker. For eksempel bliver stole og telte genbrugt, siger Nikolaj Georgsen.

Det er dagen derpå på Smukfest, og det betyder begyndelsen på mange dages intensiv oprydning. To uger regner oprydningsholdet med at gå bruge på at rydde Bøgeskoven og campingområderne for efterladte telte, campingstole og øldåser.