Festival fjerner frivilliges druk

Smukfest i Skanderborg går til kamp mod spritkørsel i egne rækker

Hverken publikum eller de aktive frivillige skal køre fulde hjem fra festival. Det mener Skanderborg Festival - nu med det nye navn Smukfest. Festivalen vil spritkørsel til livs i forbindelse med den årlige augustfest i bøgeskoven ved Skanderborg.

Festivalen, der for alvor starter onsdag eftermiddag og varer til søndag, går foran ved at forsøge at fjerne for meget alkoholindtag i egne rækker på tidspunkter, hvor det ikke er passende.

Arrangørernes egne 11 varevogne og lastbiler er derfor i år blevet forsynet med alkohollåse. Bilerne kan ikke startes, hvis chaufføren har en promille på over 0,5, og så må rattet overlades til en anden.

Ekstra fokus på spritkørsel
Den ansvarlige for sikkerheden på festivalen med 38.000 gæster og 12.000 frivillige siger, at der i år sættes ekstra fokus på spritkørsel. Et af de nye initiativer er at montere alkohollåse i varevogne og lastbiler, som køres af frivillige før, under og efter festivalen.

- Vi har igennem en årrække med succes fokuseret på at reducere antallet af gæster, der kører fra festivalen med for høj promille. Bl.a. kan alle gratis få deres promille tjekket, inden de kører hjem, siger Erik Pong Madsen, medlem af festivalens bestyrelse.

- Efter en lang og fugtig nat kan man sjældent lovligt køre bil. Det er mange ikke opmærksomme på, siger han.

Det gælder også de omkring 100 frivillige, der kører forsyninger og affald mellem Skanderborg by og festivalen.

- Sidste år udtrykte nogle frivillige bekymring for, om deres kolleger nu også var helt appelsinfri, fortæller Erik Pong Madsen.

Stammer fra Texas
Den nye alkohollås kan betjenes på kun 15 sekunder. Den hedder Smart Start og stammer fra Texas. Et pust i mundstykket vil straks afsløre, om du er egnet til at køre bil. Og motoren starter ikke, hvis udsvinget er i det røde felt.

- Man påtager sig et stort ansvar som frivillig. Særlig når man kører rundt på festivalpladsen, er det nødvendigt med stor agtpågivenhed, fordi så mange feststemte mennesker er samlet på et lille areal, siger Erik Pong Madsen.