Feriepark deler vandene: - Det lyder science fiction-agtigt

Et muligt luksusferiecenter i Ry skaber debat. Torsdag var der indkaldt til borgermøde.

Planerne om et nyt feriecenter ved Ry deler vandene. Torsdag eftermiddag blev der afholdt borgermøde, hvor 168 havde meldt deres ankomst.

Holmens Campingplads er til salg, og en projektudvikler har planer om et feriecenter, men det er ikke alle, som er begejstret for de planer.

- Campingpladsen er lige tilpas. Det her lyder som noget science fiction-agtigt, som slet ikke passer til Ry, siger Birgitte Jensen.

Et nyt feriecenter med 80 feriehuse vil ifølge planerne sørge for over 100.000 overnattende gæster om året.

Hvad med mere liv og turister?

- Vi har tilpas med liv, og det er hyggeligt med de turister, som der er her, men det skal heller ikke blive for meget, siger Birgitte Jensen fra Ry, som er nervøs for, at det vil gå ud over naturen.

- Jeg synes, det ville være et voldsomt indgreb i vores dejlige natur. Det er derfor, vi er så glade for at bo her, fordi vi har den dejlige natur. Den skal vi passe på, mener Birgitte Jensen.
- Jeg synes, det ville være et voldsomt indgreb i vores dejlige natur. Det er derfor, vi er så glade for at bo her, fordi vi har den dejlige natur. Den skal vi passe på, mener Birgitte Jensen.

quote Jeg tror, der er mange, som ser det her, som meget værre end det er.

Flemming Therkelsen, direktør i Pantheon.

Positivt med helårsturisme

Imens ser de erhvervsdrivende anderledes positivt på det.

- Det vil selvfølgelig få betydning, at der kommer 100.000 overnattende gæster til byen. Specielt for vores restauranter og detailhandel vil det være supergodt, siger formand for handelsforeningen Ry City, Lone Nielsen.

quote Jeg kunne sagtens se, det vil være et godt aktiv for Ry og Skanderborg.

Lone Nielsen, formand for Ry City.

Hun mener, at det vil betyde mere turisme året rundt i stedet for nu, hvor det mest er i sommerperioden.

- Vi vil rigtig gerne helårsturisme her i området. Jeg kunne sagtens se, det vil være et godt aktiv for Ry og Skanderborg, siger Lone Nielsen.

Udviklingsvirksomheden Pantheon vil gerne opføre en feriepark med 80 feriehuse i de naturskønne omgivelser, hvor Holmens Camping ligger i dag.
Udviklingsvirksomheden Pantheon vil gerne opføre en feriepark med 80 feriehuse i de naturskønne omgivelser, hvor Holmens Camping ligger i dag. Foto: Bayarch og Pantheon A/S (visualisering)

- Belastningen bliver ikke større

Planerne om et feriecenter kommer fra projektudviklingsvirksomheden Pantheon med Flemming Therkelsen i spidsen.

Ifølge ham vil en feriepark ikke blive en større belastning for lokalområdet end campingpladsen.

- Det skaber ikke en større menneskehob og heller ikke mere trafik, så det kan man som borger i Ry være ganske rolig omkring. Ferieparken vil ikke gøre mere væsen af sig, end campingpladsen gør i dag, siger Flemming Therkelsen.

Hvis ferieparken bliver en realitet, vil gæsterne i Ry primært bestå af købestærke danskere, hollændere og nordmænd, fortæller udviklerne.
Hvis ferieparken bliver en realitet, vil gæsterne i Ry primært bestå af købestærke danskere, hollændere og nordmænd, fortæller udviklerne. Foto: Bayarch og Pantheon A/S (visualisering)

Planerne om et feriecenter har skabt debat i lokalområdet. Derfor er Flemming Therkelsen glad for, at han til borgermødet kunne fortælle om projektet.

- Jeg tror, der er mange, som ser det her, som meget værre end det er, siger Flemming Therkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Vil der komme en øget trafikmængde?

Der har også været bekymring om en øget mængde trafik i området, hvis der bliver bygget en feriepark. 

- Det er kritisk i forhold til, om trafikbelastningen bliver for stor. Det er nok der, jeg har min største anke, har formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, Claus Leick (SF) tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Men her forsikrer Flemming Therkelsen, at det ikke vil blive et problem. Det har en trafikanalyse vist, som de har fået lavet af Rambøll.

- Den korte konklusion er, at ferieparken ikke vil generere mere trafik, end campingpladsen gør i dag, siger direktør i Pantheon, Flemming Therkelsen.

En af verdens største ferieparkudviklere

Det er stadig tidligt i processen omkring en mulig feriepark i Ry, men ønsket fra Pantheon er, at hvis det går igennem, så kan en ferieparkudvikler som Landal Greenparks blive en mulig operatør og lejer.

Landal har 100 ferieparker i ni forskellige lande. Blandt andet i Gjern små 20 kilometer fra Ry.

- Vi skal forny den kapacitet, vi har og når der er projekter, hvor det er muligt, så er vi interesseret. Lokationen er god. Den ligger godt i forhold til natur og kort afstand til byer, siger marketingsansvarlig hos Landal Greenparks, Kent Lodberg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmester: - Debatten er en styrke for kommunen

Ifølge borgmester Frands Fischer (S) er man stadig kun i en ”nysgerrighedsfase”. Efter borgermødet og først til april skal politikerne vurdere, om man vil gå videre med processen og sende en lokalplan i høring.

- Hvis man laver et feriecenter, kan man ikke lave det, uden byen får nogle påvirkninger. Vores logik har været, at det skal vejes op af, at det skaber nogle muligheder tilbage til byen. Det har vi arbejdet med i flere projekter i hele kommunen, siger Frands Fischer (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmester Frands Fischer byder velkommen til borgermøde ved Holmens Camping.
Borgmester Frands Fischer byder velkommen til borgermøde ved Holmens Camping. Foto: Skanderborg Kommune

Frands Fischer er ikke overrasket over den debat, det allerede har skabt – det så man også i sin tid med planerne for Himmelbjerget.

- Lige så snart vi planlægger nyt i vores naturskønne områder, er der mange borgere, som interesserer sig for det. Det ser jeg som en styrke for vores kommune og demokratiet, siger borgmesteren. 

Figur over lokalplansprocessen.
Figur over lokalplansprocessen. Foto: Skanderborg Kommune