Familie splittet på grund af fejl: Politiker raser og vil have afgørelsen ændret

Det er umenneskeligt og trist, mener Andreas Steenberg fra Radikale Venstre, som vil have ministeren til at få familien samlet igen.

Tomas Tordrup ved ikke, hvornår han og hans gravide kone kan blive forenet igen. Lige nu er hun i Ukraine, da de ikke kunne blive familiesammenført, fordi de boede i Højvangen i Skanderborg, som ved en fejl stadig er på en boligkravsliste. 

Nu vil folketingspolitiker Andreas Steenberg (R) have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at bringe familien sammen igen.

- Det, Mattias Tesfaye burde gøre, var at sørge for at få lavet reglerne om og sørge for, at den her familie kan være sammen – i stedet for at være adskilt, siger Andreas Steenberg.

quote Man har lavet en kæmpe fejl. Den her familie skulle aldrig have været skilt ad.

Andreas Steenberg, MF, Radikale Venstre

Tomas Tordrup og Dariia Tsyhanchuk har kendt hinanden i fem år og ansøgte i efteråret om familiesammenføring. De fik afslag, fordi de boede i Højvangen i Skanderborg. Et boligområde, som for fem år siden kom af ghettolisten, men som stadig figurerede på en såkaldt boligkravsliste.

- Det her boligområde er ikke længere et socialt boligområde, men i ministeriet har man ikke opdateret listen. Så man har lavet en kæmpe fejl. Den her familie skulle aldrig have været skilt ad, siger Andreas Steenberg, som også er medlem af Boligudvalget på Christiansborg.


VIDEO: Andreas Steenberg vil have ministeren til at hjælpe de familier, som er blevet ramt af fejlen i boligkravslisten.

Minister indrømmer fejl, men vil ikke gå ind i sagen

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil ikke gå ind i enkeltsager, men har i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND beklaget, at boligkravslisten ikke er blevet opdateret de seneste to år.

- Boligkravslisten skal nu opdateres, så vi fremadrettet undgår fejl-afgørelser. Det vil ske snart. Jeg forventer, at en ny bekendtgørelse kan udstedes i det tidlige forår i år, skriver Mattias Tesfaye.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at det er en fejl, at boligkravslisten ikke er opdateret.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at det er en fejl, at boligkravslisten ikke er opdateret. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Ifølge ministeren er der givet afslag i syv sager om ægtefællesammenføring med henvisning til boligkravet. Andreas Steenberg mener, at Mattias Tesfaye skal sørge for, at familierne kan være sammen i Danmark, mens de får rettet op på fejlen.

- Han stopper ikke sagsbehandlingen. Sagsbehandlingen er 14 måneder, og så kan den blive sendt tilbage, og så kan det tage 10 måneder. Det er jo grotesk, siger Andreas Steenberg.

- Det er en absurd konsekvens, som de kan risikere at blive udsat for. Og det er noget, som aldrig skulle være sket, hvis Mattias Tesfaye og ministeriet havde passet deres arbejde.

FAKTA OM BOLIGKRAVSLISTEN:

quote Det er en kæmpe fejl i Udlændingeministeriet, som nu gør, at den her lille nye danske statsborger skal komme til verden i Ukraine.

Andreas Steenberg, Radikale Venstre

'Sagen er først løst, når ægtepar er bragt sammen'

Mattias Tesfaye indrømmer nu, at der er sket fejl og at det vil blive rettet. Er det ikke godt nok?

- Nej, for der er en lille ny dansk statsborger, som skal fødes uden sin far i Ukraine. For mig er den her sag først løst, når det her ægtepar er bragt sammen igen og kan blive forældre sammen, siger Andreas Steenberg.

Onsdag har han stillet følgende spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren under Folketingets spørgetid:

"Mener ministeren, at det er rimeligt, at danskere og deres udenlandske ægtefæller nægtes ægtefællesammenføring, blot fordi de har bopæl et sted, som indtil 2018 var betegnet som et udsat boligområde, når området i dag er et velfungerende og trygt område?"

Mattias Tesfaye ønsker ikke at kommentere på kritikken fra Andreas Steenberg, da han ikke udtaler sig om enkeltsager som minister.

VIDEO: Tomas Tordrup er uforstående over for, at han ikke kan være sammen med sin gravide kone.

Boligordfører kæmper for familien

Søren Egge Rasmussen, som er boligordfører i Enhedslisten, vil gøre sit for at ruske op i Mattias Tesfaye, så familien kan blive samlet igen og gerne inden deres barns fødsel. 

- Jeg kan sådan set vælge at rejse et §20-spørgsmål i folketingssalen på onsdag i næste uge og spørge Mattias Tesfaye, hvilke muligheder han ser for at rette op på de fejl og få reddet situationen for Thomas og hans familie, siger han og fortsætter: 

- Det bør være muligt at finde en løsning, når det er så klar en fejl, der er sket. Det er jo ikke Tomas og hans familie, der har gjort noget forkert. Det er systemet, der har opdateret nogle lister, som ikke svarer til virkeligheden. Jeg er meget betænkelig ved de lister. Thomas er jo vokset op i det boligområde, han gerne vil fortsætte med at bo i, man tager nogle rettigheder fra ham, siger Søren Egge Rasmussen.

VIDEO: Se, hvad Søren Egge Rasmussen (Ø) vil gøre for, at Tomas Tordrup og hans familie får den rette behandling.