Ét opkald sikrede Martin drømmekoncert på Smukfest

Martin Zeppelin optrådte for første gang på årets Smukfest. Festivalen føler et moralsk ansvar for at hjælpe musikere, som er på vej frem.

Seks bandmedlemmer og Martin Zeppelin står i en rundkreds med armene om hinanden. Den sidste peptalk, inden de træder ind på scenen for første gang nogensinde på Smukfest i Skanderborg.

- Vi var faktisk ikke så nervøse. Vi havde glædet os virkelig meget, siger Martin Zeppelin til TV2 ØSTJYLLAND.

Martin Zeppelin kommer fra Aarhus og den 29. april i år udkom han med sit andet album 'Skyggeblomst'. Han optrådte på årets SPOT-festival i Aarhus, og et par dage efter ringede bookeren fra Smukfest.

- Vi føler ikke, vi er helt store nok til at spille her endnu. Det er lidt ligesom en humlebi, der ikke burde kunne flyve, men gør det alligevel, siger Martin Zeppelin.

For bandet, som kæmper for at slå rigtigt igennem, betyder det meget, at en stor festival som Smukfest også booker upcoming bands som dem.

- Det er godt, og sådan skal det blive ved med at være. For det er virkelig overladt til tilfældighederne, hvordan mindre bands bliver større i de her tider. Der er ikke nogen kvote eller noget system, som baner vejen eller giver nogen medvind, siger Martin Zeppelin.

Et moralsk ansvar at hjælpe musikere på vej

200 kunstnere optræder i år på Smukfest. Festivalen vil gerne hjælpe nye bands og artister på vej.

- Det er vigtigt. Vi er et kæmpe udstillingsvindue for nye musikere, og det har vi et moralsk ansvar for, siger booker på Smukfest, Mikkel Xavier Jonassen.

Programmet på Smukfest spænder vidt, og der er flere ting, som spiller ind, når de skal vælge kunstnere.

- Det er et samlet program, så man skal kombinere forskellige genrer. Man skal se på målgrupper og på publikum. Så når vi vælger artister, så er det et spørgsmål om et samlet aftryk, siger Mikkel Xavier Jonassen. 

VIDEO: - Smukfest er en meget smuk ting. Det er en ukompliceret tid, langt væk fra krig og ufred, siger Martin Zeppelin.

quote Folk siger, jeg er den, der har spillet her flest gange. Nu giver jeg stafetten videre, og det føles meget godt

Poul Krebs, musiker

Mentor giver stafetten videre

Martin Zeppelin er uddannet fra musikkonservatoriets sangskriverlinje. Han har blandt andet haft Teitur, Peter Sommer og Poul Krebs som mentorer. Og netop Poul Krebs spillede i år sin sidste koncert på Smukfest. 

- Folk siger, jeg er den, der har spillet her flest gange. Nu giver jeg stafetten videre og det føles godt. Selvom det også er vemodigt, siger Poul Krebs og fortsætter.

- Så giver man ligesom pladsen videre. Der er et hav af nye navne, som er blevet presset ned igennem corona-tiden, fordi vi alle spillede mindre steder, end vi hørte hjemme. 

Martin Zeppelin håber også, at han kan tage stafetten videre og komme tilbage på Smukfest og optræde igen.

- Selvom der ikke er så mange, som kender os endnu, men måske kommer vi tilbage næste år, og så må vi brage igennem, og så laver man ringe i vandet.