Elevrådsformand fra Ry: - Jeg har gjort opmærksom på problemet

Tidligere elevrådsformand på Mølleskolen i Ry mener, at han tidligere har gjort opmærksom på problemer, der skulle tages hånd om

Denne artikel har i sin oprindelige form ikke overholdt vores standarder for artikler fra TV 2 | ØSTJYLLAND. Derfor har vi valgt at rette i den. 

Den 16-årige afghanske dreng, som mandag blev angrebet med en brandbombe i Ry, har i årevis angiveligt været provokerende og voldelig. Det skriver TV 2.

Udmeldingen kommer fra Peter Adamsen, der er tidligere elevrådsformand på Mølleskolen i Ry, efter den 16-årige afghanske drengs storebror stod frem og fortalte, at han mente, at hans lillebror i årevis havde været udsat for mobning.

Det er altså ikke et billede, som Peter Adamsen kan genkende.

Læs også Brandoffer fra Ry har tidligere været udsat for vold

- Det var alment kendt på skolen, at han var voldelig og truede eleverne. Jeg har ikke gået i klasse med ham, men et par årgange over. Når man mødte ham på gangen, vidste man aldrig, om man fik et slag i baghovedet eller gik fri denne gang. Jeg har selv fået et par på hovedet af ham, fortæller 18-årige Peter Adamsen til TV 2.

Det har ikke været muligt for TV 2 | ØSTJYLLAND at bekræfte de oplysninger, som Peter Adamsen kommer med, og det er altså den tidligere elevrådsformands udlægning af sagen. 

Storebroren til den 16-årige fortalte en anden side af sagen.

Læs også Politikere i Ry: Det er ikke normal adfærd

- Jeg havde hørt, at de skubber ham og mobber ham og er meget grove. Men jeg havde ikke forventet, at nogen var ude på at slå ham ihjel, sagde Mohammad Akbari til TV 2.

Peter Adamsen understreger, at den 16-årige drengs voldelige og provokerende adfærd ikke berettiger et angreb, som de fire drenge nu er blevet sigtet og fængslet for.

Læs også Benzin-angreb i Ry: Hvordan kunne det komme så vidt?

I stedet mener han, at det er Mølleskolens ledelse, der ikke tids nok har taget hånd om problemet. 

- I min tid som elevrådsformand gjorde jeg selv flere gange ledelsen opmærksom på problemet – uden at der skete noget. Eleverne var bange for ham, og jeg har selv oplevet, at han har trukket bukserne af piger og kaldt dem ludere. Det havde været bortvisningsgrund for andre elever. Han skulle have skiftet skole, så han kunne få en frisk start – i stedet for at være fastholdt i sit voldelige image, lyder det fra Peter Adamsen.

Når han står frem nu, er det for at tegne et mere nuanceret billede, end det der de seneste par dage har præget medierne, som han selv udtrykker det.

Intet med hudfarve at gøre

- Det her har intet med hudfarve at gøre. Han (den 16-årige, red.) er ikke bare et uskyldigt offer for racisme. Han har altid været i centrum for konflikter og ballade på skolen. Det kulminerede så mandag på en helt utilgivelig måde, men det kunne være undgået, hvis han havde fået hjælp langt tidligere, siger Peter Adamsen.

På Mølleskolen i Ry kan viceforstander Alma S. Andersen ikke genkende billedet af, at skolen skulle have svigtet sit ansvar. Hun siger:

Læs også Storebror til offer for benzin-angreb: Han er blevet mobbet længe

- Det er en kompliceret konflikt, som ikke kan isoleres til fem elever. Det er et dynamisk og kompliceret samspil mellem elever, forældre, lærere og ledelse, og der findes ikke én sandhed. Vi har 200 A4-sider med mål, handlingsplaner og ugentlige opfølgninger omkring én af de implicerede. Det har været fremme, at vi skulle være blevet advaret. Det kan jeg ikke genkende. Vi har fået en anonym henvendelse, som sviner en afdelingsleder til og som er svær at finde hoved og hale i. Ellers har vi ikke hørt noget, siger Alma S. Andersen til TV 2.

Læs også Afghansk dreng i bedring efter han blev overhældt med benzin

Skanderborg Kommune har sat en udredning i gang, der hurtigt skal afdække forholdene på skolen, og borgmester Jørgen Gaarde fortalte i går TV 2, at kommunen har bestilt en redegørelse for baggrunden:

- Hvad har kommunens indsats været, hvad er der sket og hvornår? Det ønsker vi at få et billede af, siger borgmesteren.

Læs også Folkeskole i Ry er i chok: Vi er chokerede og rystede

- Personligt har jeg det som alle andre, at jeg bliver forfærdet. Det er svært at begribe, men det er den proces, som man er i gang med som borger i Ry men allermest som familie og skolekammerater og ansatte. Sagen egner sig ikke til at have faste konklusioner på forhånd. Det er så overraskende og anderledes, at man er nødt til at bruge tid på at forstå det, lød det fra Jørgen Gaarde.

TV 2 har i dag været i kontakt med den afghanske familie, men de ønsker ikke at udtale sig yderligere i sagen.

01:58

VIDEO: Det 16-årige afghanske offer har været udsat for "grov mobning" gennem længere tid, siger hans storebror, Mohammad Akbari.

Luk video