Efter Ry-sagens anden dag: Vi havde håbet på løsladelse i dag

De fire drenge, der er tiltalt i Ry-sagen, er mandag blevet løsladt

02:42

Mandag den 1. maj stod på andet retsmøde i den spektakulære Ry-sag.

Der faldt ikke dom i sagen mandag, men retten besluttede, at de fire tiltalte kunne blive løsladt efter de havde siddet varetægtsfængslet i tre måneder.

- Vi havde måske forventet en lille smule, at der ville ske løsladelse i dag, og vi havde håbet på det, men det er klart, at det jo er et kæmpe skridt fremad for os og for min klient, at han nu rent faktisk er løsladt, og det også ser ud til, at han ikke skal mere i fængsel end de her tre måneder, han har siddet, og at han ligesom kan trække en streg i sandet på nuværende tidspunkt. Det er en stor lettelse for ham, siger Michael Juul Eriksen, der er forsvar for en af de tiltalte.

Læs også Ry-sagen: De fire drenge netop løsladt

Begrundelsen for løsladelsen var, at der nu ikke længere er risiko for, at de fire drenge kunne påvirke hinandens ellers vidners forklaring.

Anklageren vil have, at de tiltalte straffes efter paragraf 246, grov vold under særligt skærpende omstændigheder. Det er forsvar Mikael Juul Eriksen ikke enig i.  

- Nu kan vi jo se på torsdag, hvem der får ret, kan man sige. Det er min opfattelse, at hvis der skal dømmes, og hvis man siger, at der er kastet forsætteligt, at det så er grov vold, altså det der hedder 245 vold, men ikke den her særligt skærpende vold ud fra den praksis, der ligger både fra Højesteret og Landsret omkring det, siger Michael Juul Eriksen.

01:15

Se her, hvad Mette Grith Stage havde at sige efter mandagens retsmøde.

Luk video

Alle fire tiltalte i Ry-sagen har forskellige forsvarer til at føre deres sag. Udover Michael Juul Eriksen er Henrik Stagetorn, Jytte Storgaard og Mette Grith Stage forsvarer i sagen. 

Læs også Læge: Hurtig behandling reddede 16-årigt brandoffer

Alle skal dømmes ligeligt

Anklageren går efter, at alle fire tiltalte på torsdag skal dømmes ligeligt. Det er forsvar Mette Grith Stage ikke enig i, at hendes klient skal.

- Det er jeg uenig i. Jeg hørte egentlig også, at anklageren var for så vidt enig i, at min klient ikke vidste det (at der var medbragt benzin red.) på forhånd. Hun mente så, at fordi han ikke forlod stedet, så ifaldt han et ansvar. Det er der, jeg er uenig, siger Mette Grith Stage. 

TV2 ØSTJYLLAND dækkede mandagens retsmøde live i retten. Du kan læse livebloggen her

RY-SAGEN

- 6. februar bliver en 16-årig dreng med afghansk baggrund angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kaster en antændt flaske med benzin ud over drengen

- Drengen bliver stærkt forbrændt fra livet og ned

- Den afghanske dreng går knap en kilometer hjem til familiens hus efter angrebet, hvorefter han straks bliver bragt til sygehuset

- Drengen bliver indlagt i kritisk tilstand, men er uden for livsfare

- Fire drenge fra Ry anholdes. De er alle etniske danskere

- De fire drenge bliver varetægtsfængslet i fire uger. De er sigtet efter straffelovens paragraf 245, der omhandler grov vold

- Drengene er i alderen 15-16 år, og grundet deres lave alder opholder de sig nu på lukkede ungdomsinstitutioner

- Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), har bedt om en redegørelse af forløbet

- Redegørelsen består af seks sider. Den blev offentliggjort onsdag 15. februar, og på baggrund af den blev der stillet yderligere spørgsmål fra byrådspolitikerne. 

- Anklagemyndigheden opgiver at rejse tiltale for drabsforsøg. I stedet hedder tiltalen grov vold under særligt skærpende omstændigheder. 

Kilder: Sydøstjyllands Politi, Skanderborg Kommune og Ritzau