Direktør: Flygtninge er et vigtigt bidrag til erhvervslivet

Toiletsædevirksomheden Pressalit i Ry lærer flygtninge at gebærde sig på det danske arbejdsmarked. De får ros af både borgmester og integrationsmisteren

For tre år siden kom 35-årige Helen Kidane og hendes fire børn til Danmark fra Eritrea i Afrika.

I dag går hun på en toårig integrationsuddannelse hos toiletvirksomheden Pressalit i Ry.

Uddannelsen hedder IGU, der står for integrations-grund-uddannelse. Det er en ny ordning, der skaffer flygtninge i job, samtidig med at deres dansk-kundskaber forbedres.

quote Jeg har gode kollegaer, som har mange års erfaring. Så jeg lærer meget af dem.

Helen Kidane, IGU-elev, Ry

- Jeg synes, at det er en god arbejdsplads, fordi jeg har gode kollegaer, som har mange års erfaring. Så jeg lærer meget af dem, siger Helen Kidane.

- Jeg vil gerne blive hos Pressalit, fordi det er vigtigt for mig at leve et uafhængigt liv, tilføjer hun.

En gevinst for alle

Det er ikke kun Helen Kidane, der er glad for sit arbejde. Kim Boyde, der er direktør i Pressalit, mener, at flygtninge er en stor gevinst for samfundet.

Helen Kidane begynder næste år på en uddannelse som industrioperatør.
Helen Kidane begynder næste år på en uddannelse som industrioperatør.

- I og med at vi får flere, der går på pension i de næste år og færre unge ind på arbejdsmarkedet, så er flygtninge et vigtigt bidrag til det danske samfund og erhvervslivet, siger Kim Boyter.

Virksomheden har to flygtninge i IGU-forløb, og to nye begynder til efteråret. I alt er 15 flygtninge i IGU-forløb i Skanderborg kommune, men borgmesteren håber på 40 inden året er omme.

- Hvis vi kan lette vejen for virksomheder og flygtninge, så skaber vi gevinst for alle – også kommunen. Kommunen sparer penge, når folk kommer i arbejde, siger Jørgen Gaarde (S). 

Ministre kom forbi

Hele 55 procent af flygtningene i Skanderborg Kommune er i en virksomhedsrettet aktivitet, mens landsgennemsnittet kun er cirka 33 procent. Og de gode takter lokkede i dag integrationsminister Inger Støjberg til at besøge Ry og Pressalit.

Integrationsministeren siger, at hun både besøger både virksomheder, hvor de har succes med at integrere flygtninge og virksomheder, hvor de ikke har.
Integrationsministeren siger, at hun både besøger både virksomheder, hvor de har succes med at integrere flygtninge og virksomheder, hvor de ikke har.

- Jeg mener bestemt, at IGU-forløbbene kan være med til at få flere i arbejde. Vi ligger omkring 600 IGU-forløb nu. Men jeg er ligeglad med, om man kommer i arbejde via IGU, løntilskud eller selv går direkte ind på arbejdsmarkedet. Bare man kommer til at forsørge sig selv, siger Inger Støjberg.

I videoen øverst i artiklen kan du møde Helen Kidane og høre mere om IGU-forløbet i Ry.

AGF-Sønderjyske

Østergaard: Stadion-forsøg skal afsløre kviktestens pålidelighed

Billede 23.02.2021 kl. 18.12

Nyt håb for Sandra: Kan måske blive i Danmark alligevel

corona

liveblog COVID-19 LIVE: Antallet af coronasmittede overstiger 600

Magnus Heunicke

Eksperter regner på større genåbning

Smukfest bøgeskoven

Festivaler kritiserer minister: Det giver ikke mening at planlægge forsigtigt

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark