Det vrimler med skeletter

Hær af krigere fra Kristi fødsel ser dagens lys i Alken Enge

Genrebillede.

Et kranie med et stort hul i baghovedet og en lårbensknogle, der er hugget midt over. Skader på skeletter og fund af økser, spyd, køller og skjold bekræfter, at der har været voldsomme kampe i Alken Enge ved Skanderborg - dog for rigtig lang tid siden.

I øjeblikket er udgravningen af en større hær fra omkring Kristi fødsel i fuld gang i Alken Enge.

-Det er tydeligt, at det har været en meget omfattende og dramatisk hændelse, der må have påvirket datidens samfund markant, fortæller projektleder Mads Kähler Holst, Aarhus Universitet.

Flere hundrede krigere

Igennem næsten to måneder har han sammen med 15 arkæologer og geologer arbejdet med udgravningen af en stor ofret hær fra tiden omkring Kristi fødsel. Skeletdele fra flere hundrede krigere ligger spredt i en mose i Alken Enge nær Mossø i Østjylland. 

I løbet af de kommende dage tages knoglerne op af udgravningen. Derefter skal et international team af forskere i gang med omfattende analyser for at forsøge at afsløre, hvem krigerne var, og hvor de kom fra. 

- Udgravningen har givet os en stor mængde skeletdele, som vi tror, vil kunne besvare nogle af spørgsmålene om, hvad det var for begivenheder, der ledte frem til, at hæren havnede her, fortæller Mads Kähler Holst. 

Udgravningen meget større end forventet

Den arkæologiske undersøgelse nærmer sig sin afslutning for i år, men meget tyder på, at fundet er langt større end det, som arkæologerne har udgravet indtil nu. 

- Vi har lavet små prøve-udgravninger forskellige steder i det 40 ha store moseområde, og der bliver ved med at dukke nye fund op, siger udgravningsleder Ejvind Hertz, Skanderborg Museum. 

Fundet er så stort, at forskerne ikke regner med at kunne udgrave det hele. I stedet vil de prøve at skabe et overblik ved at lave mindre undersøgelser forskellige steder i mosen og rekonstruere, hvordan landskabet så ud i tiden omkring Kristi fødsel.

Undersøgelserne i Alken Enge fortsætter frem til d. 23. august, og der er offentlige rundvisninger på udgravningen på torsdage kl. 13.00 og 17.00