- Det er at pisse på folk

Finansloven nævner ikke udviklingshæmmede

Regeringens præsentation af næste års finanslov falder ikke i god jord hos ledelsen for Sølund Musik festival.

Ifølge festivalledelsen hos den årlige festival ved Skanderborg for borgere med udviklingshæmning, overser regeringen de 5.500 danskere, som er afhængige af omfattende hjælp i hverdagen.

- Det er jo at pisse på folk, der bare ikke kan pisse igen. Det er sådan en træls mavepumper at konstatere, at verbal candyfloss har fyldt mere end vilje til politisk handling, der varigt kunne give særligt skrøbelige mennesker med udviklingshæmning mulighed for et helt almindeligt fritidsliv, fortæller Sølund Musik Festivals leder, Lasse Mortensen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Lasse Mortensen henviser til en del af de udviklingshæmmede, der har behov for omfattende ledsagelse i sikre, trygge og kendte rammer.

Som loven ser ud i dag, har udviklingshæmmede, der bor i kommunalt bofællesskab, kun ret til 15 ledsagelsestimer om måneden i halvdelen af landets kommuner.

Timer, der kan bruges til for eksempel biografture og familiebesøg.

Se: Vil have svar fra minister

Har borgerne ikke ledsagelsestimer, må de selv hyre en ledsager, men kun af privat karakter. Dermed udelukkes borgerne fra at hyre en medhjælper fra deres kommunale bosted.

- Det er fint, at borgerne kan få en privathyret person med til en fodboldkamp, men det vil borgerne jo ikke. De kender ikke personen, og vi taler om borgere, der har stort behov for trygge rammer, siger Lasse Mortensen.

Selvom Lasse Mortensen er glad for, at sundhedsområdet bliver tilgodeset i finansloven, mener han, at regeringen burde skabe ligeret, så alle i landet får 15 timers ledsagelse.

- FN har stadig bevågenhed på Danmark i forhold til menneskerettigheder, og det er da påtaleværdigt. De mennesker kommer til at sidde derhjemme alene uden mulighed for at besøge deres familie. Vi så bestemt gerne, at vi fik løftet de udsatte borger op på et værdigt niveau, fortæller Lasse Mortensen.