Det bliver dyrere at være indbygger i Skanderborg Kommune

Politikerne i Skanderborg Kommune har besluttet at hæve skatten. De ekstra penge går til mere velfærd for børn og ældre, siger borgmesteren.

Fra og med 2021 skal indbyggerne i Skanderborg betale flere penge i skat.

Et såkaldt almindeligt LO-par med to børn kommer til at betale omkring 529 kroner mere om året næste år, og årene efter stiger beløbet til 1059 kroner i 2022 og til 1323 kroner i 2023.

- Det har jeg det sådan set dårligt med. Jeg mener, at vi betaler en fin skat. Men vi må også konstatere, at hvis vi ønsker det velfærdsløft, vi ønsker, må vi finde nogle penge at bruge på det, siger borgmester Frands Fischer (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmester Frands Fischer (S)
Borgmester Frands Fischer (S)

Alle medlemmer af byrådet undtagen to har underskrevet aftalen, og borgmesteren er tilfreds med den, selvom den betyder et mindre rådighedsbeløb for skatteborgerne om måneden.

- Jeg er særligt tilfreds med, at vi får lavet et budget, hvor vi får bremset op for besparelserne på velfærdsområdet, og vi får mulighed for at løfte velfærden over en bred kam - på skoler, plejehjem, vuggestuer og kulturliv, siger borgmesteren.

Vil renovere og bygge nyt

De ekstra skattepenge skal bruges til at sikre, at kommunens skoler, plejehjem, vuggestuer og børnehaver kan følge med det stigende antal indbyggere. 

- Vi bliver flere og flere. Vi var den tredjemest vækstende kommune sidste år - foran Aarhus - så vi skal have skaffet kapacitet på alle vores velfærdsområder, siger Frands Fischer og tilføjer:

- Hvis vi ikke havde gjort det, skulle vi have sænket penge på driften, og det kunne måske have haft konsekvenser for antallet af pædagoger i daginstitutionerne, siger han.

Anne Heeager, der er medlem af Økonomiudvalget for Radikale Venstre, er også tilfreds med aftalen - specielt på børne- og ungeområdet. 

- Vi har hævet anlægsbudgettet med 200 millioner ud over det, der var. Det kommer til at betyde, at vi får renoveret nogle skoler og dagtilbud og at vi bygger til nogle steder - og at vi bygger helt nyt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun fremhæver også, at der stadig foregår en høring omkring skolestrukturen i Skanderborg Kommune, der har været under heftig debat, fordi flere politikere vil lukke skoler i kommunen. Og først når høringsfristen er udløbet, ved politikerne, om de kommer til at ændre noget i aftalen om den nye skolestruktur.

Beløbet kan ændre sig

- Det er ikke sådan, at vi skal genåbne budgettet. Vi må finde løsninger i fællesskab. Men hvis vi ikke vil nogle af tingene i skolestrukturen, mangler vi 80 millioner kroner, siger Anne Heeager.

Baggrunden for skattestigningen er regeringens nye udligningsreform, der fordeler penge mellem rige og fattigere kommuner.

Skanderborg Kommune skal aflevere 42,8 millioner kroner til fattigere kommuner.

Regeringen har givet kommunerne, der skal afgive penge, mulighed for at hæve skatten med 0,4 procentpoint over de næste fire år.

Skanderborg Kommune har valgt at hæve skatten 0,3 procentpoint over de næste fire år. Men ifølge borgmesteren kan tallet falde, hvis det viser sig, at de skal afgive færre penge til andre kommuner. 

I Skanderborg kan de se frem til en stor regning, mens de i Norddjurs får ekstra penge i kassen. Se video om udligningsreformen.
dankort betaling køb købe køber

'Det er Mogens fra Danske Bank' Politiet beder pårørende advare ældre

20201203-124325-L-1920x1279we

Her er det store åbne spørgsmål efter dagens minksamråd: - Det er jo et mysterium, siger analytiker

pakker

Østjyske pakkeshops bugner: - Det er gået helt amok efter Black Friday

20200929-160321-l_68mb.jpg

Danmark tilslutter sig sjette forhåndsaftale om coronavaccine

Anders Holch Povlsen Bestseller

Anders Holch Povlsen er nu verdens 254. rigeste mand

Fællesskabets Hus plejehjem Skanderborg

playTo østjyske kommuner indfører besøgsrestriktioner på plejehjem