Delte meninger om kommunens håndtering af Ry-sagen

Skanderborg Kommune kom i dag med en redegørelse over forløbet i Ry-sagen

02:08

Onsdag var der pressemøde i Ry, hvor en redegørelse om sagen, hvor fire drenge havde sat angrebet en afghansk dreng med benzin, blev offentliggjort.

Og det var et pressemøde, der blev fulgt af flere interesserede borgere i den østjyske by, som havde forskellige meninger om kommunens håndtering af sagen.

- Det er godt, at de har gjort, hvad de kunne, men det har åbenbart ikke været godt nok, kan man se. Jeg synes jo, det er sørgeligt, at det er endt, der hvor det er endt, siger Kenneth Ibsen, der bor i Ry.

- Jeg tænker, at de ikke har gjort nok. Jeg har læst om hændelsen, og det virker som om, at de gerne vil forsvare sig selv og ikke børnene, siger Tina Andersen fra Ry. 

02:11

Byrådsmedlemmer på tværs af partierne i Skanderborg Kommune ser frem til at blive lidt klogere på den redegørelse, der i dag blev præsenteret i forbindelse med sagen.

Luk video

Borgerne i Ry var overrasket og triste over, at det kunne gå så galt som det gik i Ry.

- Jeg så lidt af redegørelsen, og det som borgmesteren sagde om, at det lidt var et lyn fra en klar himmel, altså det kan jeg næsten kun give ham ret i. Lige meget om man er forældre eller skoleleder, så må det komme som en kæmpe overraskelse, at det kunne gå så galt, så det tror jeg næsten ikke, at skolen kunne have afværget, siger Thomas Holm fra Ry.

Redegørelse fortæller, at skolen var opmærksom
Dagens redegørelse giver ifølge en ekspert ikke det fulde billede af, om Skanderborg Kommune har handlet rigtigt i Ry-sagen.

- Det gør den ikke klart, men den siger, at skolen har været opmærksom på det, og at skolen har arbejdet med det. Det, synes jeg, er et plus. Om de så har gjort det rigtigt, og det siger skolelederen også, at hun er i tvivl om, og det skal undersøges, men de har handlet, og det er værd at tage med i det her, siger forsker ved Institut for socialt arbejde på Metropol Frank Cloyd Ebsen. 

Direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, mener at Skanderborg Kommune har undervurderet dybden af konflikten:

02:42 Luk video

 

RY-SAGEN KORT

- 6. februar bliver en 16-årig dreng med afghansk baggrund angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kaster en antændt flaske med benzin ud over drengen

- Drengen bliver stærkt forbrændt fra livet og ned

- Den afghanske dreng går knap en kilometer hjem til familiens hus efter angrebet, hvorefter han straks bliver bragt til sygehuset

- Drengen bliver indlagt i kritisk tilstand, men er uden for livsfare

- Fire drenge fra Ry anholdes. De er alle etniske danskere

- De fire drenge bliver varetægtsfængslet i fire uger. De er sigtet efter straffelovens paragraf 245, der omhandler grov vold

- Drengene er i alderen 15-16 år, og grundet deres lave alder opholder de sig nu på lukkede ungdomsinstitutioner

- Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), har bedt om en redegørelse af forløbet

- Redegørelsen består af seks sider. Den offentliggøres onsdag 15. februar

Kilder: Sydøstjyllands Politi, Skanderborg Kommune og Ritzau