Brødre venter på vigtige operationer: - Frygter han bliver sengeliggende

Brødrepar på fem og otte år venter på vigtige operationer, og ventetiden slider på familien.

Sygehusene i Region Midtjylland er presset til det yderste, og ventelisten til eksempelvis en operation på en af børneafdelingerne vokser. I Hørning bor en familie med to små drenge, der på egen krop mærker konsekvenserne.

For Frede på fem år og Karl Johan på otte år venter og venter.

Lillebroren har for korte sener og er derfor ikke i stand til at gå. I stedet går han på sine knæ for at komme rundt i sin families hus i Hørning.

Storebror Karl Johan har problemer med sine led, som der vokser bruskgevækster om. Det gør ondt på den otteårige dreng.

- Jeg kan ikke forklare det.

Du er bare ked af det?

- Mm, siger Karl Johan til TV2 ØSTJYLLAND.

Kan blive sengeliggende

Begge drenges problemer kan blive afhjulpet med operationer, men dem har de indtil videre måttet skue langt efter. For nylig blev deres respektive operationer udskudt til næste år.

Ventetiderne tårner sig op, og alt imens tiden snegler sig tættere på deres operationer, må den lille familie bare lade drengenes problemer stå til.

Noget, der naturligvis er ekstremt svært for drengenes forældre.

- Jeg bliver ked af det på mine børns vegne. Jeg er ked af det på alle behandlingskrævende børns vegne, siger mor Maria-Louise Øst.

Rasmus Lassen og Maria-Louise Øst har det hårdt med, at deres sønner ikke får hjælp.
Rasmus Lassen og Maria-Louise Øst har det hårdt med, at deres sønner ikke får hjælp.

Særligt yngstesønnen Frede August har brug for hjælp, så han fysisk kan udvikle sig i en positiv retning frem for en negativ.

- En operation vil få ham kunne øge muligheden for hans mobilitet, fordi frygten hos både os og læger er, at han bliver immobil og på sigt sengeliggende, siger Maria-Louise Øst.

Brødrene fra Hørning er bare to af de mange patienter, der lige nu venter på at komme til i et sundhedsvæsen, der er presset efter både coronaepidemi og sygeplejerskestrejke. Ved udgangen af august var der udskudt 12.000 operationer i Region Midtjylland, og 15.000 ambulante besøg er blevet det.

Situationen førte for nylig regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) til at bede regeringen om en krisekasse til at håndtere de aktuelle udfordringer.