Børnehavebørn lærer om genbrug: Udenlandsk tv-hold følger med

Skanderborg Kommune har haft stor succes med at lære børnehavebørn om bæredygtighed og genbrug

01:58

VIDEO: Børnene var iført gule veste, da de blev vist rundt af en genbrugsvejleder, som lærte dem om bæredygtighed. Et tv-hold fra Singapore fulgte dem.

Hvor ender vores affald? Hvorfor er det vigtigt at sortere? Og hvad bliver vores affald til?

Svar på spørgsmål som disse forsøger man i Skanderborg Kommune at lære børnehavebørn, og det har vist sig at være en succes.

- De får det ind helt fra starten. Vi gentager det minimum en gang om året, og det hænger ved i børnehavealderen. De får det gentaget tre gange i løbet af deres tid i børnehaven, fortæller daglig leder på Børnehuset Bakketoppen i Galten Dorte Holst Rafn til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Tv-vært Emil Thorup: Det er en gave at Nybyggerne er i Randers

Det begyndte med et projekt, hvor børn fra to børnehaver lærte om bæredygtighed og genbrug. Nu er det bredt ud til resten af kommunens institutioner.

- Når vi tager dem med og snakker om, hvad man skal gøre med affaldet, så går de også hjem og gør det. De tager det med til deres forældre og søskende, siger hun.

Børnene spiste frokost på genbrugsstationen. 

Interesse i udlandet

Idéen har selv vakt interesse i den store verden. Et tv-hold fra Singapore filmer det til en dokumentarfilm om bæredygtighed.

Hvis det kan have en indflydelse ude ved dem og sprede det til børn i hele verden til at agere mere miljøvenligt, så er det fantastisk.

Susanne Skårup, klima- og energimedarbejder, Skanderborg Kommune 

- Hvis det kan have en indflydelse ude ved dem og sprede det til børn i hele verden til at agere mere miljøvenligt, så er det fantastisk, siger klima- og energimedarbejder i Skanderborg Kommune, Susanne Skårup, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Karla Ejgaard Andersen på fem år var med sin børnehave på en genbrugstation for at lære om bæredygtighed, og hun havde allerede fået nogle vigtige pointer med sig. 

- Man skal slukke vandhanen og lyset, fordi ellers bruger man alt for meget, fortæller Karla Ejgaard Andersen, Børnehuset Bakketoppen i Galten.

Hun har lært, at affald kan genbruges.

- Det kan bruges til at lave nye ting, fortæller hun.

Et tv-hold fra Singapore fulgte børnene med kamera til en dokumentar om bæredygtighed. 

Det skal læres tidligt 

Meningen med projektet er, at børn får kendskab til bæredygtighed og genbrug, så de kan bruge det i fremtiden. 

- Det er rigtig vigtigt, at børn lærer det fra start. Det er dem, der skal videreudvikle og passe på miljøet senere hen, fortæller Susanne Skårup. 

Det handler om, at børnene tidligt skal have god adfærd omkring affald. 

Vi vil gerne lære dem en god adfærd i forhold til bæredygtighed. Det gælder inden for affald, men også inden for energi, vand og forbrug.

Susanne Skårup, klima- og energimedarbejder, Skanderborg Kommune 

- Vi vil gerne lære dem en god adfærd i forhold til bæredygtighed. Det gælder inden for affald, men også inden for energi, vand og forbrug.

Det er tredje år i træk, at børnehaver i Skanderborg Kommune laver emneuger om bæredygtighed, og i år var der elleve børnehaver med i projektet.

De fik nøje forklaringer på, hvad eksempelvis en sodavandsdåse kan laves om til. 

Børnehavebørne var optagede af, hvad der blev af deres skrald. 

Læs også SOSU-mesterskab fjerner fordomme: - Vi tørrer ikke kun røv på ældre