Borgmester om kritik i Ry-sagen: Der vil blive strammet op

Borgmester Jørgen Gaarde (S) erkender, at der er blevet begået fejl, men man er allerede i gang med at rette op på dem

- Vi er selvfølgelig ikke glade for konklusionen, men vi kendte den næsten på forhånd, da den er magen til det, vores egen advokatundersøgelse viste, siger borgmester i Skanderborg Kommune Jørgen Gaarde (S).

Den 6. februar 2017 står klart i erindringerne for de fleste i Ry og også på rådhuset i Skanderborg Kommune.

Læs også Væsentlige fejl i Ry-sagen, hvor 16-årig blev overfaldet med benzinbombe

En dengang 16-årig dreng mødtes med fire jævnaldrende bag Ry-Hallerne, hvor det udviklede sig til, at den 16-årige fik kastet en flaske med brændende benzin på sig. De fire drenge blev efterfølgende dømt.

Nu retter Folketingets Ombudsmand kritik af forløbet op til episoden. Der er begået væsentlige fejl af Mølleskolen og Skanderborg Kommune i forhold til gældende regler om notat- og journaliseringspligt og underretningspligt.

En 16-årig elev på Mølleskolen blev den 6. februar 2017 udsat for et overfald med en benzinbombe. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Spørgsmålet er, om episoden med overfaldet kunne være undgået - det kunne den måske, mener ombudsmanden. 

Jeg tror, vi må indrømme, at der også på Mølleskolen har været stærkt fokus på alt det pædagogiske arbejde, og notatpligt og journalisering har spillet en mindre rolle.

Jørgen Gaarde (S), borgmester, Skanderborg Kommune

- Det er ikke i dag muligt at fastslå, i hvilken udstrækning korrekt efterlevelse af de nævnte regler ville have medvirket til at undgå det samlede forløb, som sagen fik, herunder episoden den 6. februar 2017. Men efter min opfattelse ville korrekt efterlevelse – alt andet lige – have været egnet til at medvirke til at undgå det, skriver Ombudsmanden om episoden.

Læs også Børns Vilkår: Meget hård straf i Ry-sagen

Det mener borgmester Jørgen Gaarde (S) til gengæld ikke, at man kan udlede.

- Det kan ingen jo sige. Ej heller ombudsmanden, siger Jørgen Gaarde.

I gang med at rette op

Sagens kerne handler om, at indberetninger er blevet overhørt i forløbet op til overfaldet. 

- Det er jo indlysende, at vi gerne ville have haft, at notatpligten og journaliseringspligten var blevet opfyldt. Det havde vi helst set, siger Jørgen Gaarde til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Landsret slår fast: 16-årig skal i fængsel i Ry-sag

Her har der været fokuseret for meget på andre ting på Mølleskolen, mener han.

- Jeg tror, at vi må indrømme, at der også på Mølleskolen har været stærkt fokus på alt det pædagogiske arbejde, og notatpligt og journalisering har spillet en mindre rolle, siger Jørgen Gaarde.

Det skal ændres fremover, fortæller borgmesteren.

- Der bliver strammet op på viden om, hvordan man journaliserer og tager notat. Det har vi brug for.

02:07

VIDEO: I februar sidste år blev en 16-årig elev på Mølleskolen overfaldet med en benzinbombe. Få et overblik over sagen i dette indslag fra maj 2017.

Luk video

Undervist ansatte i notatpligt

For 2. viceborgmester Martin Frausing Poulsen (DF) er ikke overrasket over ombudsmandens kritik.

- Jeg er desværre ikke overrasket over det, fordi jeg har været sagen igennem, og kan se, at der er begået fejl, siger Martin Frausing (DF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvorfor er det vigtigt, at man ikke begår sådan nogle fejl?

Læs også Ry-sagen: Skole brød lovkrav før elevers angreb med benzinbombe

 - Det er det, som kommunens forskellige afdelinger skal handle ud fra. Det er hovedhjørnestenen i en troværdig borgerbehandling, at man kan have tillid til, at henvendelser bliver taget seriøst, siger Martin Frausing.

Ifølge borgmesteren så har man undervist ansatte i, hvordan man skal tage hånd om notatpligt og indberetninger, så der ikke sker en lignende episode, som ombudsmanden kritiserer.

- Vi har fulgt op med et undervisningsforløb for vores ansatte – mere end 1000 har været igennem, og det er selvfølgelig her, vi skal gøre det endnu bedre, siger borgmester Jørgen Gaarde.

Han slår desuden fast, at borgerne i Skanderborg stadig kan have tillid til, at deres indberetninger bliver taget alvorligt. 

- Borgerne bliver absolut hørt, det gjorde de også tidligere og også nu.

Ry-sagen:

- 6. februar blev en 16-årig dreng angrebet med en flaske brændende benzin ved idrætshallerne i Ry.

- Han blev forbrændt på 20 procent af kroppen, primært på ben og lår, men også højre hånd og i ansigtet.

- Fire drenge i alderen 15-16 år blev anholdt samme aften og sigtet i sagen.

- Dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet på lukkede ungdomsinstitutioner.

- De blev oprindeligt sigtet for drabsforsøg, men da sagen kom for retten, kom tiltalen til at dreje sig om grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.

- Alle drengene har nægtet sig skyldige.

- 4. maj blev de af byretten fundet skyldige i grov vold, og de blev idømt fængselsstraffe på mellem et og halvandet år. Dommen blev dog gjort delvist betinget.

- De to drenge, der af retten anses for hovedmændene bag angrebet, blev idømt fængsel i et år og seks måneder, heraf seks måneder ubetinget.

- De to andre drenge blev idømt fængsel i et år, heraf fire måneder ubetinget.

- Ombudsmanden gik ind i sagen for at se, om skolen og kommunen har handlet korrekt og i overensstemmelse med lovgivningen i forhold til de involverede drenge.

- Skanderborg Kommune har konkluderet, at der var et relativt højt konfliktniveau på 9. klassetrin på Mølleskolen, hvor de dømte og offeret var elever.


Kilde: Ritzau