Bod vækker minder om barndommen – nu slutter det efter 32 år

Siden 1990 har 'Hattedamerne' været en del af Smukfest, men nu er det snart slut.

Hvis du ser en festivalgæst i Bøgeskovene gå rundt med Kaj eller Andrea på hovedet, så kan du skænke en venlig tanke til 'Hattedamerne'.

I 1990 begyndte fire par at strikke huer med børnefigurer på og sælge dem på Smukfest i Skanderborg.

Det var oprindeligt af praktiske grunde, så deres børn, som skulle på Skanderborg Festival, vidste hvor de var, hvis de havde brug for noget. Det var tiden før mobiltelefoner.

- Så havde vores børn et sted at komme, hvor de lige kunne få en madpakke eller noget andet, fortæller forkvinde for Hattedamerne, Lisbeth Hyldegaard.

Hvert år siden har de haft omkring 300 nye hatte med, som de har solgt.

Nogle af Hattedamernes mest populære hatte med børnefigurer.
Nogle af Hattedamernes mest populære hatte med børnefigurer.

Det lakker mod enden

Igennem årene har de lavet alle mulige forskellige slags hatte – men dem med dyr er blevet et særligt hit. Og for nogle gæster er det blevet lidt af et samleobjekt.

- Vi har mange stamkunder, som kommer og køber hatte, siger Lisbeth Hyldegaard.

Hattedamerne har en lille forening, og selvom nogle af parrene er skiftet ud siden 1990 og børnene er blevet voksne, så det nu er børnebørnene, som tager på festival, så er det ved at være slut.

Hatte Kaj og Andrea hattedamerne

Den yngste 'hattedame' er 69 og den ældste 85. Og på grund af alderen og også sygdom er det ved at være sidste chance for at få fat i en hat med en børnefigur på Smukfest.

- Det er vemodigt. Det er klart, for det er en tradition, at vi er herude. Men så må vi finde på noget andet, og hanke op i hinanden og tage på festival alligevel, siger Poul Vase, som er en af mændene til 'Hattedamerne'

Hattedamerne hatte