Berømt kunstner smækker med kirkedøren: - Jeg er sgu' gal i skralden

Kunstner og menighedsråd er uenige om en hel del.

Ingvar Cronhammar er blandt andre kunstværker kendt for for Red Fall (2002), et lysende hus med vandfald i Randers. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

- Jeg bliver så utilpas over, at disse guds små børn kan opføre sig på den måde. 

Den berømte kunstner Ingvar Cronhammar gider ikke at have mere med Ovsted Kirke eller det nyvalgte menighedsråd i Ovsted-Tåning-Hylke Sogne at gøre. 

Læs også Ét billede af unik byport starter heftig debat: - Det ligner en krigsruin

Det startede med en dør. Så blev det til en modernisering af den lille kirke ved Skanderborg. Nu ligger fire års arbejde på gulvet.

- Fremtiden for projektet er, at det ikke er, siger det nyvalgte medlem til menighedsrådet i Ovsted-Tåning-Hylke Sogne, Niels Damsgaard Hansen.  

02:16

VIDEO: Det er kørt helt af sporet, lyder det fra nyvalgt menighedsrådsmedlem. 

Luk video

"De nye"

Billedhugger Ingvar Cronhammar og arkitekt Anna Mette Exner var af menighedsrådet blevet bedt om at gentænke kirkerummet.

Ved et menighedsrådvalg den 15. september røg flertallet bag moderniseringen dog.

Læs også Kunstmuseet Aros har underskud for andet år i træk

Kun to af de fem medlemmer fra Ovsted blev genvalgt, og så var der flertal for at droppe projektet, da de nyvalgte er modstandere.

"De nye" mener blandt andet, at der har manglet åbenhed omkring projektet. 

- Jeg synes, det har været et forfærdeligt projekt, fordi det har rummet konflikt hele vejen igennem, siger Niels Damsgaard Hansen.

Niels Damsgaard Hansen tilhører det nye flertal i Ovsted-Tåning-Hylke Sogne, der ikke er interesseret i Ingvar Cronhammar vision for et nyt kirkerum.

Lukket og slukket

Den udlægning af forløbet kan Ingvar Cronhammar ikke genkende. 

- Der har været fred og fordragelighed omkring det og interesse for det, de har selv bedt mig om det, og så pludselig inden for de seneste to-tre måneder har fanden taget ved det hele, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Her er Danmarks bedste burger

Det nyvalgte menighedsråd behøver ikke frygte et krav om at gennemføre projektet til kirkens modernisering.

- Det nye menighedsråd skal jeg fan'me ikke have noget at gøre med. Der er lukket og slukket. Det er slut. Efter menighedsrådsvalget vil jeg ikke have noget med de her folk at gøre, siger Ingvar Cronhammar. 

Den nuværende formand for meningsrådsvalget, arkitekt Niels Povlsgaard, valgte dagen efter valget den 15. september at gå på orlov.

Ingvar Cronhammar er født i Sverige, men har boet i Danmark siden 1965. Foto: Ritzau - Scanpix