Badeforbud i Skanderborg - små børn er særligt udsatte

Kommune appellerer til, at folk bruger deres sunde fornuft

01:42

VIDEO: Man kan få hovedpine, mavepine, hudirritation og feber af kontakt med blågrønalger, lyder det fra miljøsagsbehandler Pernille Groth.

Alger har det fremragende i det varme vejr, og det får nu konsekvenser i Skanderborg.

Her har kommunen indført badeforbud ved Stilling Strand, og det ser heller ikke ser lyst ud for Skanderborg Sø.

Læs også Algerne invaderer Østjylland - kommer flere måneder tidligere end normalt

Skanderborg Kommune kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår vandet igen er til badning ved Stilling Strand.

Der er en tommelfingerregel om, at du skal kunne se dine fødder, hvis du står i vand til knæene.

Pernille Groth, miljøsagsbehandler, Skanderborg Kommune

- Vi har vurderet, at algekoncentrationen er for høj. Der kan være tale om blågrønalger, som kan udskille giftstoffer, når de nedbrydes. Små børn og hunde er mere udsatte end voksne mennesker, siger miljøsagsbehandler Pernille Groth til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Man kan få nogle symptomer som fx hovedpine, mavepine, hudirritation og feber, og hvis man oplever de situationer, skal man søge læge. 

For hunde gælder det, at de kan få alger i pelsen, og når de så slikker dem af, kan de blive forgiftet.

Det ser ud til, at Skanderborg Sø sandsynligvis også vil blive ramt af et forbud, lyder det fra miljøsagsbehandler Pernille Groth. 

Brug din sunde fornuft

Pernille Groth pointerer, at algekoncentrationen hurtigt kan skifte afhængigt af vindretningen. Det ser dog ud til, at Skanderborg Sø sandsynligvis også vil blive ramt af et forbud. 

- Vi er begyndt at se flere alger i Skanderborg Sø. Det er også en situation, vi følger, og som vejret er nu, går det kun en vej, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er næppe mange, der tænker på Stilling som en badeby. Men faktisk har byen sin egen badestrand ved bredden af Stilling Sø. Foto: Google Maps

Miljøsagsbehandleren appellerer til, at folk bruger deres sunde fornuft, når de står ved strandkanten og kigger på søvandet.

Læs også Blågrønne alger flere steder: Farlig for både mennesker og dyr

- Der er en tommelfingerregel om, at du skal kunne se dine fødder, hvis du står i vand til knæene, siger Pernille Groth til TV2 ØSTJYLLAND.

Algeopblomstringer kan opstå på meget kort tid og forsvinde ligeså hurtigt igen. Algerne stuves sammen af vinden. Skumdannelser består ofte af døde alger og kan derfor være skadelige eller giftige. 

Her er fem baderåd, som er gode at kende.