Ansatte på bosteder skal kunne bruge mere magt: Pårørende er bekymrede

Det vækker bekymring hos pårørende til udviklingshæmmede, at Socialministeriet anbefaler bedre muligheder for magtanvendelser

02:49

Personale på bosteder bør have langt bedre muligheder for at anvende forskellige typer af magt, så udviklingshæmmede ikke stikker af og er til fare for sig selv. Det er essensen af en række anbefalinger, som en arbejdsgruppe under Socialministeriet nu giver videre til politikerne.

Jeg er bekymret for, hvad det er for nogle magtanvendelser, som personalet må bruge. De kan ikke få lov til at låse dørene, så hvad snakker vi om.

Rikke Naundrup, pårørende

Og de anbefalinger vækker bekymring hos de pårørende til udviklingshæmmede på institutionen Sølund ved Skanderborg.

- Jeg er bekymret for, hvad det er for nogle magtanvendelser, som personalet må bruge. De kan ikke få lov til at låse dørene, så hvad snakker vi om, siger Rikke Naundrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Sølund under skærpet tilsyn: - Vi skal finde en løsning

Hun og andre pårørende til beboere på Sølund stod i januar frem med et stærkt ønske om, at personalet kunne få lov til låse dørene, fordi flere af de udviklingshæmmede ellers stikker af og er til fare for sig selv. Men Sølund fik et påbud om, at dørene ikke må låses.

Siden har man i Socialministeriet så altså arbejdet på en række anbefalinger og udover bedre muligheder for magtanvendelser, så lægges der også op til mere brug af såkaldt velfærdsteknologi.

For langt fra virkeligheden

Heller ikke det beroliger Rikke Naundrup.

- Min søn Christian er autist og går fra stedet, hvis det hele bliver for meget. Skal der så en GPS på ham, eller hvad taler vi om? Det hele er meget uklart, og det fremgår ikke klart, hvad det er for magtanvendelser, hvornår de står klar og hvad økonomien er i det, siger hun.

- Det er nu, vi er bekymret. Lige nu har jeg ikke tiltro til politikerne på Christiansborg. De er langt væk fra virkeligheden, fortsætter hun.

Det er negativt, at fastholdelse bliver bragt i spil i stedet for en låst dør. Fysisk fastholdelse kan være et overgreb i sig selv.

Jeanette Tikøb, pårørende

Hendes bekymring deles af Jeanette Tikøb, som har en bror på Sølund.

- Det er negativt, at fastholdelse bliver bragt i spil i stedet for en låst dør. Fysisk fastholdelse kan være et overgreb i sig selv. Et overgreb man eventuelt kunne have undgået ved hjælp af en strategisk anvendt låst dør, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

01:43

Se et længere interview med Jeanette Tikøb her. 

Luk video

Fagligheden er udfordret

Hun hilser velfærdsteknologi velkommen, men der bør tænkes meget mere på den enkelte borger.

- Jeg ser ikke, at borgerens kognitive funktionsniveau bliver taget med i betragtning. Det er af afgørende forskel for hvor stor grad af frihed, borgeren kan administrere uden at være til fare for sig selv og andre, lyder det fra Jeanette Tikøb.

Læs også Borgmester: Der kommer låse på dørene i Sølund igen

Foreningen LEV, der har til formål at forbedre forholdene for handicappede og udviklingshæmmede, er også bekymrede for anbefalingerne fra Socialministeriet. Her er man hverken til låste døre eller andre typer af magtanvendelse. Og foreningens formand er bange for, det vil starte en glidebane.

- Engang var udviklingshæmmede nogen, man bare pakkede væk, men med mange års socialpædagogisk indsats har man sørget for, at også de lever gode og inkluderende liv. Det er især på grund af en stærk faglighed, som nu er udfordret, siger landsformanden Anni Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

00:27

Anni Sørensen slår her fast, hvad foreningen LEV mener om sagen. 

Luk video

Kan give mening at låse døre

Politikerne på Christiansborg medgiver, at der er udfordringer på området og afviser faktisk ikke, at det kan blive aktuelt at låse dørene på steder som Sølund.

- Jeg drømmer om, at mange af de her regler kan blive mere individuelle. I nogle tilfælde ville det give rigtig god mening at have muligheden at fastholde, i nogle tilfælde vil velfærdsteknologi give rigtig god mening, og andre gange vil der måske være behov for at låse døren, som man har set eksempler på lige netop på Sølund, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg lytter til de pårørende, og hvis det er låste døre, der er brug for i enkelte tilfælde, så må det være låste døre, der skal til.

Britt Bager (V)

Hun bakkes op af Venstres Britt Bager.

- Jeg lytter til de pårørende, og hvis det er låste døre, der er brug for i enkelte tilfælde, så må det være låste døre, der skal til, siger hun.

Samtidig pointerer begge politikere vigtigheden af flere ressourcer og øget personale på steder som Sølund, men der er dog ingen garantier om midler nu og her.

Øverst på siden kan du se et længere interview med den pårørende Rikke Naundrup. Herunder uddyber Kirsten Normann Andersen og Britt Bager deres synspunkter:

04:47 Luk video