Ankestyrelsen slår fast: Udviklingshæmmede Trine må ikke få hjælp hjemme

Ankestyrelsen har vurderet, at Trine Assentoft ikke har ret til bostøtte derhjemme.

I det meste af sit voksne liv har Trine Assentoft fra Galten boet i bofællesskab. Hun er epileptiker og udviklingshæmmet. 

Da hun sidste år flyttede i egen bolig, fik hun bostøtte det første halve år, som kom hjem til hende - men efterfølgende fik hun afslag af Skanderborg Kommune, og blev i stedet for tilbudt åben rådgivning. Nu har Ankestyrelsen bakket op om kommunens afgørelse.

- Det har jeg det ikke særlig godt med. Jeg vil gerne have bostøtte hjemme, siger Trine Assentoft til TV2 ØSTJYLLAND.

Trine Assentoft vil gerne fortsætte med at have en fast bostøtte, som kommer hjem til hende, og som kan hjælpe hende med at læse og forstå post - og tale med hende om, hvordan hun har det. 

- Nu går de ind og siger, at jeg skal bruge den åbne rådgivning. Det har jeg det ikke godt med, da jeg er mere tryg ved dem, som kommer hjem til mig, siger Trine Assentoft.

Ankestyrelsen skriver følgende i deres begrundelse for afgørelsen:

"Vi lægger vægt på, at du selv i vidt omfang klarer dig i egen bolig, herunder hvad angår praktiske opgaver, budgetplanlægning, småindkøb, rengøring, og egenomsorg, ligesom du ifølge sagens oplysninger er blevet i stand til at lave mere varieret mad end tidligere"

Yderligere uddrag fra Ankestyrelsens afgørelse:

Derudover lægger Ankestyrelsen vægt på, at kommunen fortsat vil tilbyde Trine Assentoft midlertidig socialpædagogisk støtte, så længe den åbne rådgivning er lukket på grund af corona.

quote Jeg er glad for at få bekræftet fra Ankestyrelsen, at den kommunale forvaltning i Skanderborg Kommune holder sig inden for lovgivningens rammer.

Anders Laugesen (V), socialudvalgsformand.

Socialudvalgsformand: Det vil styrke borgerne socialt

Formålet med den åbne rådgivning er at lave gruppeforløb, hvor man kan hjælpe borgerne bedre, mener socialudvalgsformand, Anders Laugesen (V). 

- Nu kan vi lave specialiseret forløb, som jeg tror, vil give en bedre undervisning – samtidig med de opnår et socialt samvær. Og det er rigtig vigtigt, siger han.

Anders Laugesen (V) er tilfreds med, at Ankestyrelsen bakker op om kommunens beslutning.

- Jeg er glad for at få bekræftet fra Ankestyrelsen, at den kommunale forvaltning i Skanderborg Kommune holder sig inden for lovgivningens rammer, siger Anders Rosenstand Laugesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge socialudvalgsformanden vil man bedre kunne støtte borgerne med specialiseret indsatser i grupper, i stedet for en bostøtte som kører hjem til dem.

- Førhen var løsningen, at en bostøtte kom ud til borgeren og gennemgik posten, men bostøtten havde ikke altid forudsætningerne for at kunne hjælpe godt nok med de forskellige problematikker, siger Anders Rosenstand Laugesen.

ARKIVINDSLAG: Her fortæller socialudvalgsformand i Skanderborg Kommune, Anders Rosenstand Laugesen, hvorfor man har valgt at lave fælles åben rådgivning i stedet for bostøtte hjemme. LIVE fra 16. maj 2021.

Ikke mødt dem endnu

Trine Assentoft har ikke været til den åbne rådgivning endnu, da det er lukket på grund af corona. Planen er, at hun skal begynde efter sommerferien. 

- Jeg har ikke snakket med dem, eller været sammen med dem endnu. Det er meningen, at jeg skal ned til dem og snakke med dem til august, siger Trine Assentoft.

Hun arbejder to-til tre timer om dagen i Aarhus, og vil fremover skulle tage til åben rådgivning i Skanderborg eller Ry fra Galten, hvor hun bor. 

Vil du så hellere flytte tilbage til et bofællesskab?

- Nej, for jeg vil gerne bo alene, siger Trine Assentoft.

ARKIVVIDEO: Trine Assentoft har boet i bofællesskab i en stor del af sit voksne liv. Hun er glad for at flytte for sig selv, men ville ønske, at hun kunne få en bostøtte i eget hjem. Indslag fra den 16. maj 2021.

Mest læste

Mere fra Skanderborg

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt