3F om strandet lastbilchauffør: Det er slaveforhold

Fagforening rejser kritik af lastbilchaufførers arbejdsforhold efter chauffør fra bulgarsk transportfirma er strandet i Østjylland

01:44

Stadigt flere østeuropæiske lastbiler strander på de danske rastepladser, og tirsdag var 3Fs transportafdeling ude for at besigtige endnu et tilfælde. Det er resultatet af uanstændige arbejdsforhold, lyder det fra fagforeningen.  

- Det der, det er slaveforhold, siger Ole Thorup, faglig sekretær i fagforeningen 3Fs afdeling for transport, om den ødelagte lastbil, der er strandet på en rasteplads ved Ejer Bavnehøj syd for Skanderborg og nu danner midlertidigt hjem for chaufføren.

Læs også LO: "Det vilde vesten" huserer på det danske arbejdsmarked

- Han (chaufføren, red.) er blevet efterladt her af både det speditionsfirma, han kører for, og den arbejdsgiver, han har i Bulgarien, siger Ole Thorup.

Han mener, at det er et billede på en tendens, der er stigende.

Her på TV 2 | ØSTJYLLAND har vi tidligere blandt andet beskrevet, hvordan en chauffør fra Litauen i april i år opholdte sig i førerhuset på en smadret lastbil døgnet rundt i en uge på en rasteplads ved Auning uden at få hjælp til at komme hjem.

02:06

Video fra april, hvor en lastbilchauffør var strandet i en uge ved Auning. 

Luk video

- Transportbranchen er ved at udkæmpe sig selv, ved at man skal køre billigere og billigere, fordi man ikke regner transport for noget særligt, siger Ole Thorup.

TV 2 | ØSTJYLLAND har tirsdag været i kontakt med det bulgarske transportfirma, som har chaufføren og den ødelagte lastbil på rastepladsen ved Skanderborg. Firmaet oplyser, at lastbilen og chaufføren har været strandet på stedet i fire dage, og at der er styr på situationen. Men ifølge TV 2 | ØSTJYLLANDS oplysninger har den ødelagte lastbil befundet sig på stedet i 14 dage. Godset er blevet hentet, mens chauffør og lastbil stadig er der.

Ifølge 3F er der ikke noget, som tyder på, at tendensen med lastbilerne ser ud til at stoppe lige foreløbigt.

- Nej, det tror jeg ikke, den gør, for priserne kommer ikke op, så de mennesker kan få noget til at vedligeholde deres biler med, siger Ole Thorup.

Du kan se mere om lastbilen ved Ejer Bavnehøj i videoen øverst på siden.