Silkeborgs nye motorvej runder første million

Flere biler end ventet kører på Silkeborgmotorvejen, som dermed allerede her i weekenden runder en million trafikanter

Kronprins Frederik klippede den røde snor, da motorvejen blev indviet for to måneder siden.

Silkeborgmotorvejen når en milepæl i denne weekend, når trafikant nummer én million bruger asfalten, der blev indviet 11. september i år. Det viser Vejdirektoratets trafiktællinger på motorvejen.

- Vi må konstatere, at trafikanterne virkelig udnytter muligheden for at komme hurtigere frem mellem Aarhus, Silkeborg og Herning. Det er dejligt at se, at motorvejen er efterspurgt, og at trafikanterne og samfundet dermed får glæde af den, siger projektleder for Silkeborgmotorvejen, Mike Boesen, i en pressemeddelelse.

Trafiktallet er højere end Vejdirektoratet forudså, da vejen i sin tid blev planlagt.

Et gennemsnit af trafiktallene fra VVM-rapporten fra 2008 viser, at forventningen var omkring 13.000 biler på vejen i gennemsnit per døgn. Med et gennemsnit på omkring 16.000 biler kører der altså omkring 3000 flere biler på vejen i døgnet end antaget.

- Trafiktallet er højere, end vi forventede dengang. Det skyldes mange faktorer. En af dem er, at væksten i biltrafikken på landsplan er sket hurtigere, end vi regnede med. Og det smitter også af på Silkeborgmotorvejen. Men jeg tror også, det skyldes, at mange trafikanter ganske enkelt er glade for den smukke og praktiske motorvej, vi har bygget, siger Mike Boesen.

Læs også Byggeriet fortsætter på nyåbnet motorvej

Han forventer, at trafiktallet kommer til at stige yderligere på Silkeborgmotorvejen. Det skyldes blandt andet, at motorvejen mangler at få åbnet tre ramper, heraf to tilkørselsramper, der ikke kunne åbnes samtidig med motorvejen den 11. september. 

Det drejer sig om til- og frakørselsramperne ved Ansvej og Nørreskov Bakke inde i Silkeborg ved tilslutningsanlæg 28 Søholt. Samt tilkørselsrampen i vestlig retning ved tilslutningsanlæg 26 Hårup, øst for Silkeborg.

- Når trafikanterne kan benytte de sidste ramper, som vi forventer åbner i november og december, så stiger trafiktallet på motorvejen også, siger Mike Boesen. 

Læs også Minister: Motorvejsåbning var for dyr

Når så mange bruger motorvejen, giver det færre biler på andre veje. 

Vejdirektoratet har tal fra én tællestation på Nordre Ringvej i Silkeborg. Den viser, at ringvejen er blevet aflastet fra et trafiktal på omkring 21.000 biler i døgnet, før motorvejen åbnede, til 9.000 biler i døgnet i dag.

Mike Boesen vurderer, at samme tendens gør sig gældende for hele ringvejen i Silkeborg.

- Et forsigtigt bud lige nu er, at motorvejen har halveret trafikken på ringvejen. Vi formoder, at det i høj grad den tunge, gennemkørende lastbiltrafik, der nu benytter motorvejen. Det betyder, at fremkommelighed og trafiksikkerhed på ringvejen er blevet forbedret rigtig meget, siger han.

Det er ikke muligt at pege på én bestemt bil og sige, at det er trafikant nummer én million på Silkeborgmotorvejen. Vejdirektoratets tal viser, at millionen rundes lørdag eller søndag i denne weekend.

 

Sådan er trafiktallet regnet ud

Trafiktallet på 16.000 er divideret op i en million, hvilket giver 62,5. Vejen blev åbnet den 11. september og 62,5 dag frem giver den 12. - 13. november

Tallet er baseret på den målte trafik på Silkeborgmotorvejen mellem Funder Kirkeby og Silkeborg Langsø frem til til- og frakørsel 27, Silkeborg Ø. Det er en strækning på cirka 15 kilometer. Trafiktallet er målt via sensorer i vejen

Tallet på 16.000 er et såkaldt årsdøgnstrafiktal. Det er et tal, der udtrykker et gennemsnit for et helt år, hvor der for ekseksempel er taget højde for, at der kører mindre trafik om natten og i bestemte perioder, for eksempel i ferier

Kilde: Vejdirektoratet

Herunder kan du se et indslag fra det motionsløb, der blev holdt i forbindelse med motorvejens åbning.