Vrede efter hærværk: - Det er jo vores Jorn-maleri, der er ødelagt

"Skrækkeligt" og et utidigt forsøg på at sætte sig selv i centrum. Fredagens hærværk på et berømt Asger Jorn-maleri får søndag hårde ord med på vejen - i hvert fald fra de fleste.

Da kunstneren Ibi-Pippi fra Kjellerup fredag begik hærværk på et berømt Asger Jorn-maleri, affødte det hurtigt stærke reaktioner fra Museum Jorn, men hvad siger folk på gaden i Silkeborg egentlig til den modificering af 'Den Foruroligende Ælling', som Ibi-Pippi selv har kaldt sin bedrift?

Inge Kallestrup fra Silkeborg er i hvert fald ikke i tvivl, da TV2 ØSTJYLLAND søndag møder hende ved Museum Jorn.

- Jeg tænker, at det er skrækkeligt, at det kan ske. Tænk, hvis der var andre, der kunne finde på det. Derfor håber vi, som min mand sagde, bare vedkommende får en voldsom straf, siger Inge Kallestrup, der var i følgeskab med sin mand Hans Aage Hedelund.

Hun afviser, at Ibi-Pippi blot har bygget oven på Asger Jorns berømte værk med anden.

- Nej overhovedet ikke. De ødelægger det jo totalt. Det er jo vores Jorn-maleri, der er ødelagt, siger Inge Kallestrup.

- Jeg tænker, at det er skrækkeligt, at det kan ske, lyder det fra Inge Kallestrup fra Silkeborg.
- Jeg tænker, at det er skrækkeligt, at det kan ske, lyder det fra Inge Kallestrup fra Silkeborg.

Plagiat af Jorn er ikke sjovt

Også Gert Lauge Nielsen fra Skanderborg har svært ved at forstå, hvis Ibi-Pippis selvudråbte modificering af Jorn-værket skal kunne kaldes kunst.

- Jeg synes, det er et forsøg på at stille sig selv i centrum, som er lidt utidigt. Det er en slags plagiat af, hvad Asger Jorn gjorde, og så er det jo ikke sjovt længere, siger Gert Lauge Nielsen med henvisning til, at Asger Jorn skabte 'Den Foruroligende Ælling' oven på et værk, han havde anskaffet sig.

- Det er en slags plagiat af, hvad Asger Jorn gjorde, og så er det jo ikke sjovt længere, mener Gert Lauge Nielsen.
- Det er en slags plagiat af, hvad Asger Jorn gjorde, og så er det jo ikke sjovt længere, mener Gert Lauge Nielsen.

Ibi Pippi har derfor ingen ret til at pille ved Jorns værk, mener Gert Lauge Nielsen, som omtaler fredagens hærværk som mere fidus end kunst.

- Det er det samme, som hvis man narrer folk til at betale en masse penge for et eller andet i Aalborg og så leverer en tom ramme. Og så påstår, at det er et kunstværk, siger han med henvisning til, at kunstneren Jens Haaning lånte 550.000 kroner af museet Kunsten i Aalborg for at skabe et værk til museet og kvitterede med en næsten tom ramme kun indeholdende teksten ”Take the Money and Run”.

- Jeg kan se, at det er en eller anden form for happening, men en happening, der består i at smide gipsstatuer i vandet og så sige, at de er dematerialiseret, og det er jeg ikke ene om at mene, det er ulovligt, siger Gert Lauge Nielsen med henvisning til en anden nutidig hærværkssag fra København, hvor Katrine Dirckinck-Holmfeld, leder på Det Kongelige Danske Kunstakademi, i november 2021 var med til at smide en gipsbuste i havnen.

Han anerkender, at det kan diskuteres, hvad kunst er, og at man i det konkrete tilfælde fra Museum Jorn kan argumentere for, at Ibi-Pippi har gjort, som Jorn også gjorde.

- Men det er den samme fortælling. Der er ikke en ny fortælling eller en tilføjelse. Hun lægger sig oven på Jorn eller forsøger at bruge hans idé til at føre sig selv i centrum, kritiserer Gert Lauge Nielsen.

Ingen katastrofe

En enkelt forbipasserende har dog svært ved at se, at Ibi-Pippis handling er så voldsom, om end hun tager afstand fra hærværket.

- Men at det skulle være en katastrofe, det kan jeg ikke se, siger Bodil Skorstengaard fra Silkeborg og tilføjer:

- Min første tanke, og den har jeg stadig, er at Jorn gjorde det samme på en anden kunstners maleri, så det er bare en gentagelse.

- At det skulle være en katastrofe, det kan jeg ikke se, siger Bodil Skorstengaard fra Silkeborg.
- At det skulle være en katastrofe, det kan jeg ikke se, siger Bodil Skorstengaard fra Silkeborg.

Hen over weekenden har konservatorer arbejdet på at forsøge at rense så meget af det lim og tusch, som Ibi-Pippi fik påført Asger Jorns værk. Det vil vise sig efter weekenden, hvor godt det er lykkedes.