VIDEO: Kæmpe træ fældes i Silkeborg for at blive del af slot

Et af landets største træer bliver fredag fældet i østjysk skov. Det skal bruges til den nye fløj på Nyborg Slot

Det er over 45 meter i højden og omkring en meter i diameter, så det er ikke sådan lige til at fælde det. Men ikke desto mindre er det planen fredag med et af landets største træer, der står plantet i Sønderskoven i Silkeborg. Træet skal bruges til den nye fløj på Nyborg Slot.

I alt skal 30 douglasgraner fra Sønderskoven og Rold Skov fældes. I Silkeborg står træerne i den bevoksning, hvor det formentlig største træ i Danmark også findes. De allerhøjeste af slagsen skal dog ikke bruges til slottet, da de er fredet.

quote Det hører til sjældenhederne, at vi fælder nogle af vores kæmpestore træer, og det sker kun til helt særlige formål.

Søren Hald, skovrider

- Det hører til sjældenhederne, at vi fælder nogle af vores kæmpestore træer, og det sker kun til helt særlige formål. Derfor passer vi nu godt på dem, og selvom vi nu fælder nogle af de store træer, vil der være store douglasgraner i skoven i mange år endnu, lover skovrider fra Naturstyrelsen i Søhøjlandet, Søren Hald.

I Naturstyrelsen er man stolte over at kunne levere træ til et nationalt klenodie som Nyborg Slot, og det er da også et af de største projekter i mange år, der er planer om på det fynske slot. 

Et andet sted i Silkeborg frygter borgerne for deres træer. Se hvilke der er tale om i videoen her. 

- Nyborg Slot og Nyborg by har været et midtpunkt i det danske rige siden middelalderen, og når restaureringen og nybyggeriet er ved vejs ende, så står vi med et forståeligt monument af dansk og europæisk betydning. Det er et helt enestående bygningsværk, siger projektchef Mads Falbe-Hansen, Slots- og Kulturstyrelsen.

Træerne bliver fældet med motorsav, da de er for store til, at skovningsmaskinerne kan håndtere dem. Når træerne er fældet og opskåret, skal de lagres 1,5 år under halvtag på savværket, før træet er klar til at blive brugt i byggeriet på Nyborg Slot.

Vi sendte live på vores Facebook-side fra fældningen. Se den herunder: