Trives med skæve vagter

Sosu'er på natarbejde i Gjern trives lige så godt som dem, der arbejder i dagtimerne

Genrebillede

Nyuddannede sosu-medarbejdere, der arbejder nat og aften, er mere veloplagte og energiske og har et bedre mentalt helbred end nyuddannede kolleger med dagarbejde. Det skriver Fagbladet FOA, der udkommer i dag.

Det overraskende resultat er Kirsten Nabe-Nielsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, (NFA) nået frem til i en undersøgelse. Trivslen hos medarbejderne, der har skæve vagter, er dog kun højere, hvis de har indflydelse på deres arbejdsplan.

- Hvis medarbejderne kun har lav indflydelse på deres arbejdstider, så kommer de ned på samme niveau i trivsel som dem, der har dagarbejde, forklarer Kirsten Nabe-Nielsen.

På Karolinelundscentret i ansatte stort selv, hvordan deres nattevagter ser ud. Det har ført til vidt forskellige arbejdsplaner - og til stor
tilfredshed hos medarbejderne.

Desuden sikrer planen, at der altid er en nattevagt, der har været på vagt i dagene forinden.

- Det er en stor fordel. For jeg kan jo ikke nå at læse alle journalerne, inden jeg går i gang med mit arbejde efter nogle fridage. Og så er der alle de små ting, som vi ikke skriver ned. Det er rart, at en af os ved, hvad der er sket, fortæller social- og sundhedshjælper Hanne Kure Espersen, der er ansat på centret, og som blev uddannet for to år siden.

Ifølge Branchearbejdsmiljørådet arbejder i alt 100.000 danskere om natten på danske sygehuse, i botilbud og i kommunale ældreplejer - enten fast eller med skiftende vagter.

I undersøgelsen indgik i alt 2.148 nyuddannede sosu-medarbejdere med forskellige arbejdstider, og de blev fulgt i to år efter endt uddannelse.