Tiltalt for sex-overgreb: I dag begynder retssagen mod frikirkepræst

Mandag begynder retssagen mod en tidligere frikirkepræst fra Silkeborg, der er tiltalt for overgreb på unge. Sagen strækker sig helt tilbage til 2006

En tidligere frikirkepræst fra Byens Kirke i Silkeborg er mandag for retten i Viborg tiltalt for seksuelle overgreb på otte børn og unge.

En sag, der strækker sig helt tilbage til 2006, hvor han er tiltalt for, for første gang, at have forgrebet sig på et dengang 15-årigt barn. Det sidste overgreb fandt ifølge politiet sted i 2011.

Byens Kirke i Silkeborg lukkede, da anmeldelserne om præsten begyndte at tikke ind. Udtalelser fra børn, unge og pårørende i forbindelse med kirken, tegner et billede af en kirke og en præst, der manipulerede, ydmygede og bød op til grænseoverskridende lege, der i sidste ende blev kirkens undergang.

Du kan følge retssagen i en liveblog her.

Anklager om hjernevask

I sommeren 2012 modtager politiet første gang en anmeldelse, der vedrører frikirken i Silkeborg. Natascha, der er kommet i kirken i et par år, står frem og anklager kirken for hjernevask og krænkende gruppelege, der angiveligt skulle gøre de unge til gode kristne mennesker. 

quote Når en leg går der til, hvor folk bliver overhældt med tændvæske, og får at vide, at hvis du ikke gør det her, så sætter vi ild til dig, så er det jo nærmest en trussel om død.

Natascha, tidligere medlem af Byens Kirke

- Når en leg går der til, hvor folk bliver overhældt med tændvæske, og får at vide, at hvis du ikke gør det her, så sætter vi ild til dig, så er det jo nærmest en trussel om død, sagde Natascha dengang til TV2 ØSTJYLLAND. 

Natascha kom i kirken i to år. Til sidst bestod hendes vennekreds udelukkende af personer fra Byens Kirke. Hendes mor, Bente Kjærskov, kunne mærke at Natascha måned for måned forandrede sig mere og mere.

- Vi kunne slet ikke nå ind til hende. Vi følte næsten, at i havde mistet vores barn, sagde Bente Kjærskov dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Nataschas kunne blandt andet fortælle om lege, hvor folk blev overhældt med brandbar væske, og andre som blev filmet uden tøj.

Natascha kom i Byens Kirke i to år.
Natascha kom i Byens Kirke i to år.

- De skulle gå ind i pigernes omklædningsrum, og så skulle de trække bukserne ned, og så var der en, der så skulle filme deres bare numser og bagefter var der en af medlemmerne fra kirken, der fik filmen, sagde Natascha dengang.

Byens Kirke afviste anklager

Dagen efter Natascha stod frem, afviste Byens Kirke anklagerne om hjernevask og ydmygelse af børn. Samtidig stod endnu et tidligere medlem af kirken, Martin Mogensen, frem og fortalte om de mærkværdige gruppelege som frikirkepræsten stod bag. 

Han kunne ligesom Natascha fortælle om personer, der blev overhældt med tændvæske. Faktisk var han selv til stede, da to unge mænd blev overhældt med tændvæske. Hvis ikke de to ville slikke en prædikants tæer, skulle Martin Mogensen sætte ild til dem.

Den 28. juni blev medierne inviteret til pressemøde hos Byens Kirke i Silkeborg. Her benægtede de stort set alt.

quote Jeg kan virkelig ikke understrege nok, at det aldrig har fundet sted. Vi har ikke så meget tilovers for Nataschas anklager, der er ikke hold i dem alligevel.

Talsperson, Byens Kirke

- Jeg kan virkelig ikke understrege nok, at det aldrig har fundet sted. Vi har ikke så meget tilovers for Nataschas anklager, der er ikke hold i dem alligevel, sagde en talsperson for Byens Kirke på pressemødet.

På pressemødet erkendte kirken kun en af de episoder, de blev kritiseret for. Episoden endte med, at et ungt medlem spiste sit eget opkast, og medlemmer af kirken udtalte på pressemødet, at der var tale om en leg, der var gået over gevind.

Men politiet når ikke længere med anklagerne mod frikirkepræsten og Byens Kirke. Den 4. marts 2013 kommer det frem, at der ikke er bevis for, at der er foregået noget strafbart i forbindelse med kirkens aktiviteter.

Kirken lukker og sagen begynder at rulle igen

I 2016 bliver der igen pustet liv i sagen, da flere tidligere medlemmer står frem, og kan fortælle om overgreb, der har fundet sted siden 2006.

VIDEO: Politiet stod klar med en lang række sigtelser mod den tidligere frikirkepræst fra Byens Kirke i Silkeborg.

Byens Kirke vælger i maj 2016 at lukke som en konsekvens af anklagerne mod den tidligere frikirkepræst, der på daværende tidspunkt selv var flyttet til USA.

I USA bliver han anholdt efter amerikansk arrestordrer. Han er sigtet for at have afholdt casino og for at have udskænket alkohol til unge.

Efter aftale med sin forsvarsadvokat og Midt – og Vestjyllands Politi kom han frivilligt til Danmark i marts 2017. Han blev anholdt og varetægtsfængslet, da han landede i Billund Lufthavn.

VIDEO: Daniel var en af de unge, der stod frem med anklager mod den tidligere præst. 

Glæde hos de pårørende

Det vækkede dengang glæde hos de pårørende til de børn og unge, der havde været udsat for præstens krænkelser og overgreb, at han nu står til at få sin dom.

- Jeg bobler indeni af glæde over, at det er kommet hertil nu. Jeg ser frem til den her retssag med stor glæde og håber, at han får den hårdeste straf, der er mulig ifølge dansk lov, fortalte Bente Kjærskov, mor til Natascha, i november 2017. 

Daniel Laursen, der er far til en dreng, der har været udsat for overgreb af præsten var ligeledes glad for, at der nu kan blive et sat et punktum i sagen.   

- Det er rart, at der nu kommer en retssag, for mange lever i frygt for, at han går fri, og at han aldrig vil blive dømt. Så det vil være rigtig godt, at der kommer en dom, så folk kan få fred, så de kan komme videre i deres liv, sagde Daniel Laursen.

VIDEO: Bente Kjærskov og Daniel Laursen er begge forældre til børn, der plejede at komme i Byens Kirke. De var glade, da de hørte at den tidligere frikirkepræst nu skal for retten. 

Fængselsstraf og mulig udvisning

I dag, mandag, begynder så retssagen mod den tidligere frikirkepræst. Af anklageskriftet fremgår det, at der blandt ofrene er børn, der ved overgrebet var ned til 13 år. Ofrene er blevet seksuelt misbrugt gennem minimum et år, mens tre af ofrene er blevet misbrugt over en fireårig periode. 

Tiltalen lægger vægt på, at manden har udnyttet sin stilling som frikirkepræst og benyttet langvarig psykisk manipulation til at begå overgreb mod personer, som han var betroet til undervisning eller opdragelse, og som han i kraft af sin alder og erfaring var overlegen i forhold til.

Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf og ønsker derudover, at manden skal frakendes retten til erhvervsmæssigt, eller i forbindelse med fritidsaktiviteter, at beskæftige sig med børn og unge under 18 år på ubestemt tid.

Den tidligere frikirkepræst er sigtet efter paragraf 223, der omhandler samleje med personer, som er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse. Strafferammen ligger på fire år.

Manden havde indtil april 2016 delt amerikansk og dansk statsborgerskab. Derefter valgte han at frasige sig sit danske statsborgerskab, og derfor kan han også risikere at blive udvist fra Danmark.

Der er afsat 10-11 dage til den omfattende sag. Du kan følge mandagens afhøring af den tidligere frikirkepræst i en liveblog her siden. Retssagen starter klokken 9. Der er navneforbud i sagen.

Anja og Bonnie

play Mødre i opråb: Hvorfor skal vi vente så længe på hjælp til vores børn?

åboulevarden

Sådan bliver reglerne for at gå på café og restaurant

170421 digi 2 affaldsindsamling

Hundeposer, Gammel Dansk og en ble med tis: Campingplads samler 113 kilo skrald på få timer

Gellerupparken Gellerup

Skole uden smittede lukker - rammer model skævt?

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

Dagens mest læste