Superliga-plastikbane skal udskiftes for millionbeløb

Estimaterne var forkerte, og derfor lægges der nu op til, at kunstgræsset på Silkeborg IF's hjemmebane skal udskiftes for millioner af kroner.

Der skal bruges millioner på at udskifte kunstgræstæppet på fodboldstadionet Jysk Park i Silkeborg.

Det fremgår af dagsordenen til det kommende byrådsmøde i Silkeborg Kommune den 25. april.

Jysk Park er nemlig blevet brugt mere end det, der lå til baggrund for beregningerne, inden kunstgræsset blev lagt. Derfor kan standarden ikke længere godkendes af Fifa, og det skal nu skiftes før tid.

Det koster minimum 2,5 millioner kroner at udskifte kunstgræsbanen, og Silkeborg IF har årligt lagt 200.000 kroner til side. Der er 800.000 kroner på den konto, og klubben bidrager selv med de resterende 1,7 millioner kroner. 

Kommunen kommer ind i billedet, fordi der i forbindelse med udskiftningen skal laves reparationer og udskiftninger af underliggende dele af banen, og udgifterne til det kan ikke dækkes af den driftsaftale, der ligger mellem kommunen og SIF.

Hvis en ekstrabevilling vedtages af byrådet, kommer udskiftningen til at ske, når superligaklubberne er på sommerpause mellem 1. juni og 1. juli. 

Genbruges på mindre bane

Stadionet blev indviet i 2017, har plads til 10.000 tilskuere og kostede 150 millioner kroner at bygge.

Dengang blev det estimeret, at den havde syv til ni år i sig, men den er blevet brugt i flere timer, end der indgik i den beregning, og derfor er det altså nødvendigt med en hurtigere udskiftning end ventet - efter fem år.

De syv-ni år er beregnet ud fra 1.500 timers årligt brug, men Silkeborg Kommune vurderer, at benyttelsestiden har ligget på 1.800-1.900 timer årligt. 

Selvom tæppets stand ikke er god nok til Fifas standarder, kan det fortsat bruges på breddeniveau, og derfor kan det flyttes til en af klubbens andre baner, hvor udskiftning i forvejen var planlagt til næste år.

Der findes få kunstgræsbaner på dette niveau i Danmark, og derfor har der ifølge Silkeborg Kommune været begrænsede erfaringer at trække på med holdbarhed og driftsomkostninger. 

TV2 ØSTJYLLAND var med, da Jysk Park blev indviet i 2017:

Mandag blev Silkeborgs nye stadion indviet forud for aftenens superligakamp mod AGF. Indvielsen blev markeret med en symbolsk march - hvor de mange lokale idrætsudøvere i selskab med en hel masse interesserede gik fra den gamle Mascot-Park til den nye JYSK-PARK.