Styrelse skamferer træer i naturens navn

Skovarbejderne i Silkeborg har fået en lidt usædvanlig opgave. De skamferer træerne for at sende dem på tidlig pension. Og det er en god ting, lyder det fra Naturstyrelsen.

Tro det eller ej. Fældningen af træer er for skovens eget bedste.

Det fortæller Ditte Barild, der er biolog for Naturstyrelsen.

- Det er nødvendigt, fordi vores biodiversitet er i tilbagegang. Og det er især de arter, der er tilknyttet skoven, der er i stærk tilbagegang, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Og derfor var skovarbejdere tirsdag på hårdt arbejde i skovene ved Silkeborg. Her skal Naturstyrelsen gøre udvalgte løvtræer gamle før tid ved at save i dem.

- Vi kan ikke vente på, at de her naturlige processer kan komme ind og gøre de ting, vi gør nu, siger Ditte Barild.

Ditte Barild håber, at de fældede træer kan være til gode for skovens insekter.
Ditte Barild håber, at de fældede træer kan være til gode for skovens insekter.

Metoden hedder veteranisering, og det kan ifølge biologerne skabe bedre levesteder til skovens dyr, insekter og planter.

- Vi har en art her, der hedder åben krogtand, der kun lever tre steder i Jylland. Og det er en rødlistet art, som vi håber, at vi - ved at lave nogle indsatser - kan give nogle flere muligheder, siger Ditte Barild.

En rødliste er en oversigt over plante- og dyrearter, som er sjældne og i fare for at forsvinde eller allerede er forsvundet. 

Der er 4439 arter af dyr, planter og svampe, der er rødlistede i Danmark ifølge den nyeste danske rødsliste fra 2019

Imod veteraniseringen

Men det er ikke alle, der mener, at det skal gøre ondt på træerne, før det gør godt.

- Man behøver ikke at gå ind og ofre tusindvis af kroner på at maltraktere sådan et træ. Det var bedre at fælde dem, og så indkassere de 20.000 kroner, man ville kunne få for det træ. Og så lade grenene lægge til biodiversiteten, siger Helge Daus, der er tidligere skovfoged, til TV2 ØSTJYLLAND.

Helge Daus har i et langt liv passet skovene i og omkring Aarhus. Han mener, at der er kommet for meget fokus på biodiversiteten.

Helge Daus mener ikke, at man bør fælde træerne for at fremme biodiversiteten.
Helge Daus mener ikke, at man bør fælde træerne for at fremme biodiversiteten.

- Det er ligesom en trend, der kommet ind, at nu skal det hele dreje sig om biodiversitet. De glemmer at fortælle, hvor meget der er af det alle steder, siger han.

Det er Ditte Barrild dog ikke enig i.

- Det er alt efter, hvilke øjne der ser. Der er nogle, der kender skovene for deres arbejde i skovene og har deres egen holdning til, hvordan det ser ud derude. Og så er der den videnskabeligt baserede forskning, som viser nogle andre ting, siger hun og fortsætter:

- Jeg stoler på videnskaben og stoler på de forskere, der siger, at de kan se, at der er en meget tydelig tendens, at de her arter er i stor tilbagegang.

Store dele af Vesterskoven og Sønderskoven ved Silkeborg er udlagt til urørt skov helt uden kommerciel træfældning.