Stor østjysk møbelvirksomhed er erklæret konkurs

Tvilum-Scanbirk i Fårvang er erklæret konkurs. Det bekræfter kurator i boet.

Møbelfabrikken Tvilum-Scanbirk i Fårvang er erklæret konkurs. Det bekræfter kurator i boet.

- Tvilum er blevet ramt af eksportmomsordning er ophørt. Samtidigt har Tvilum haft problemer i forhold til en stor kunde i udlandet, som er kommet under rekonstruktion. Det har presset Tvilum på likviditeten, siger advokat Ulrik Holsted Sandgreen, der er udpeget af skifteretten som kurator i boet, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Møbelfabrikken er en af de største produktionsvirksomheder i Silkeborg Kommune. I øjeblikket forsøger man at finde nye ejere til virksomheden. 

- Vi arbejder på at sælge virksomheden. Men vi ved ikke, hvornår vi har en løsning, siger Ulrik Holsted Sandgreen, der fortæller, at der er konkrete forhandlinger i gang, men vil ikke afsløre med hvem.

- Men vi skal på den anden side af weekenden, før vi kan sige mere, siger Ulrik Holsted Sandgreen.

700 medarbejdere sendt hjem

Fredag morgen blev 700 medarbejdere på møbelfabrikken sendt hjem med beskeden om at komme til et informationsmøde klokken 11:30 mandag.

Den melding kom som en overraskelse for tillidsmanden i virksomheden.

- Det er sgu nedslående, og mine kollegaer har det ikke godt. Det er trist, det her. Jeg håber bare, at de får rekonstrueret virksomheden, siger Frank Andersen, der er tillidsmand på fabrikken i Fårvang, til TV2 ØSTJYLLAND fredag. 

Parkeringspladsen foran Tvilum-Scanbirk i Fårvang plejer at være fyldt op med biler. Men fredag er der helt tomt, efter at 700 medarbejdere er blevet sendt hjem.
Parkeringspladsen foran Tvilum-Scanbirk i Fårvang plejer at være fyldt op med biler. Men fredag er der helt tomt, efter at 700 medarbejdere er blevet sendt hjem.

Mens møbelfabrikanten har omsat for over en milliard kroner om året de sidste mange år, så har det løbende givet underskud.

Det seneste offentliggjorte regnskab, der dækker 2016, viste et underskud på elleve millioner kroner. De seneste fem år har selskabet dog samlet tabt 358 millioner kroner.

- Vi har selvfølgelig godt kunne mærke, at tingene ikke har kørt, som de skal, i et stykke tid. Der har selvfølgelig ikke været oceaner af penge. Det har der ikke været i mange år, siger Frank Andersen.

Se interviewet med Frank Andersen, der er tilllidsmand på fabrikken i Fårvang, fortælle om situationen på Tvilum-Scanbirk. Interviewet er lavet før det kom frem, at virksomheden er erklæret konkurs.

Katastrofe for Fårvang

Formanden for fagforeningen 3F’s afdeling i Silkeborg fortæller, at ti procent af medlemmerne er beskæftiget hos Tvilum.

- Den virksomhed har fyldt så meget i de seneste 25-30 år. Det vil være en katastrofe for Fårvang, og i Silkeborg Kommune er det den største produktionsvirksomhed, siger Jens Svenningsen, formand for 3F i Silkeborg.

quote Det er sørgeligt for byen, det må man da sige

Børge Mikkelsen, pensionist i Fårvang

Han fortæller, af fagforeningen nu prøver at rådgive og guide sine medlemmer gennem situationen.

- Det videre forløb vil afhænge af, hvad der sker med virksomheden. Vi håber, at den her rekonstruktion kan lykkes, siger Jens Svenningsen. 

Borgerne bekymrede

I byen Fårvang, der har 1400 indbyggere, kender næsten alle én eller flere, der arbejder på Tvilum-Scanbirks fabrik i byen.

- Det er sørgeligt for byen, det må man da sige. Så vi håber da, at de kommer i gang igen. For det er mange mennesker. Det er livet her i Fårvang. 90 procent arbejder der jo, siger Børge Mikkelsen, pensionist fra Fårvang.

At økonomien er i krise hos Tvilum-Scanbirk er ikke et stort chok for en af de borgere, TV2 ØSTJYLLAND talte med fredag.

- Man har vel hørt om det i lang tid. Det er sådan, det er. Det er jo ikke noget, vi i byen har haft indflydelse på, Peter Malin, kontorassistent hos Tvilum.

De borgere, TV2 ØSTJYLLAND talte med, håber, at man finder en løsning, så medarbejderne kan beholde deres job.

- Hvis møbelfabrikken ikke er der, så dør byen også lidt, siger Mette Kock Nielsen, der er malerlærling.

Borgerne i Fårvang er bekymrede oven på dagens nyhed om, at Tvilum er i krise. Her er reaktionerne fra tre borgere, før det kom frem, at virksomheden blev erklæret konkurs. 

 

Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

skak

International turnering i Aarhus: - Det betyder meget at komme i gang igen

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Dagens mest læste