Støjplagede borgere skal til møde på Christiansborg

Borgergruppe, der kæmper for støjdæmpende tiltag på Silkeborgmotorvejen, skal torsdag mødes med Transportudvalget

- Vi håber at kunne få gjort hverdagen tålelig for de borgere, der bor langs den nyanlagte Silkeborgmotorvej.

Sådan siger Troels Risager Bendixen, der er en af stifterne af borgergruppen Tag Toppen af Støjen om det møde, han torsdag skal til med Folketingets Transportudvalg.

Læs også Drømmehus i støjhelvede: - Det er som at gå tur på en rasteplads

Gruppen repræsenterer borgere i Silkeborg, som oplever støjgener fra trafikken på Silkeborgmotorvejen.

- Jeg bor 700 meter fra motorvejen, og jeg er så støjgeneret, at selvom jeg har vinduer og døre lukket, så kan jeg i myldretiden høre støjen fra motorvejen inde i mit hus. I tidsrummet 16 til 19 er støjbelastningen enorm, og vi ikke kan ikke holde ud at være i haven, siger Troels Risager Bendixen, der bor i Silkeborg-bydelen Gødvad, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener, at støjbelastningen er markant forøget i forhold til, hvad beboerne i området var stillet i udsigt, og at kommunikationen fra Vejdirektoratet og ministeriet har været mangelfuld og utilstrækkelig.

03:14

VIDEO: Line Bojesen og hendes familie bor på første parket til Silkeborgmotorvejen. For dem er støjen en daglig irritation.

Luk video

Møde på Christiansborg

Torsdag formiddag får han mulighed for at uddybe sin kritik og belyse problemstillingen over for Transportudvalget.

- Jeg håber, at de får øjnene op for, hvor stor en udfordring alt det her er. Mange oplever for eksempel store værditab på deres huse. Vi håber, at man får lavet de rigtige tiltag i form af rigtige støjvolde og lyddæmpende materiale på siderne ind gennem byen. Derudover ville det også hjælpe, hvis man satte hastigheden ned, da mere fart giver mere støj, siger Troels Risager Bendixen.

Læs også Magtesløs husejer: Larmen fra motorvejen er psykisk terror

Han håber også at besøget på Christiansborg kan være med til at få ændret i procedurer for hvad der skal oplyses til borgere, og hvordan kommunikationen kan udvikles, så andre - i forbindelse med etablering af motorveje - kan få en bedre oplevelse end det, han har oplevet.

Troels Risager Bendixen er i udgangspunktet rigtig glad for motorvejen, da den har løst en række infrastrukturelle problemer i Silkeborg og sikrer hurtig transport - men han er altså ikke begejstret for de støjgener, som han og mange andre borgere langs motorvejen oplever.

Læs også Vejdirektoratet laver plan: Vil dæmpe støj fra motorvej

Troels Risager Bendixen og medstifteren af Tag Toppen af Støjen, Morten Sølvtoft, har fået 15 minutter i selskab med Transportudvalget til at fremlægge deres støjgener og mulige løsninger.

Godt - men ikke godt nok

Vejdirektoratet har allerede planlagt forskellige initiativer, der skal dæmpe støjen fra motorvejen, men det er ikke nok, mener Troels Risager Bendixen.

- Nogle af de berørte borgere vil få gavn af det, men ikke alle, for nogle steder bliver der slet ikke gjort noget. Det er ikke godt nok, og man løser ikke hele problemet. Hvorfor ikke gøre det ordentligt?, spørger han.

Vejdirektoratets planer omfatter opsætning af støj-absorbenter på en del af spunsen og ændre støjskærme på en cirka 370 meter lang strækning øst for spunsen. Ændring af støjskærme i området ved Sensommervej og opsætte yderligere støjskærm, samt at vurdere om der er grundlag for yderligere tilskud til facadeisolering.  

- Der er sat fem-ti millioner af til facaderenovering, men det løser jo ikke problemet med støj udenfor, siger Troels Risager Bendixen.