Spektakulært lasershow skal erstatte fyrværkeri til populær ildfest

I fremtiden skal Regatta være mere bæredygtig. Derfor vil arrangørerne på længere sigt sløjfe fyrværkerishowet og erstatte det med et stort lysshow.

De nye arrangører bag Regatta vil forsøge at skille sig helt af med fyrværkeri og erstatte det med et lasershow. Foto: Det sker i Silkeborg

Lys, vand, ild og live-musik skal i fremtiden skabe et stort, spektakulært og kunstnerisk lysshow til den store ildfestival, Regatta i Silkeborg.

De nye arrangører, der også står bag byens Jazzfestival, vil nemlig genopfinde ildfesten med den teknologi, der er til rådighed i dag, og på den måde lave et mere bæredygtigt og miljøvenligt arrangement.

Vi vil gerne præsentere noget, der ikke sætter et så stort miljøaftryk, som fyrværkeri gør, og her er teknologien bag lys og lasershows en god løsning. Og det er ligeså spektakulært.

Trine Valentin, festivalleder

- Vi vil gerne præsentere noget, der ikke sætter et så stort miljøaftryk, som fyrværkeri gør, og her er teknologien bag lys og lasershows en god løsning. Det er ligeså spektakulært, og også noget vi ikke har set før, siger Trine Valentin, der er Festivalleder for Regatta og også står for Riverboat Jazzfestival i Silkeborg.

47:58

VIDEO: Se eller gense den magiske forestilling Watermusic fra Randers, som arrangørerne bag Regatta er inspireret af.

Luk video

Hun forklarer, at de især har fået inspiration fra de store lysshows der er i Dubai, hvor vandfontæner og springvand bevæger sig i takt med musikken. De er også blevet inspireret af den magiske Watermusic-forestilling, der foregik i Randers i 2017, da Aarhus var Kulturhovedstad.

Meget mindre fyrværkeri

For at gøre hele eventen mere bæredygtig er planen, at det store fyrværkerishow, som Regatta ellers er kendt for, ikke skal være så stor en del af ildfesten på længere sigt.

Læs også Ildfesten er begyndt: Største fyrværkeri-show nogensinde

Arrangørerne vil dog ikke tage fyrværkeriet helt ud af showet – i hvert fald ikke i begyndelsen.

- Vi lover, at der vil være fyrværkeri under showet i 2021, men det bliver meget mindre, end der hidtil har været. I stedet bliver det en kombination med lysshowet, siger Trine Valentin.

Vi har altid været vant til at komme ned og se det fyrværkeri, og når det så ikke er der mere, så kommer vi jo ikke herned mere. Så det, mener jeg, er noget lort.

Kurt Elbæk Pedersen, Silkeborg

Målet er, at laserlyset skal erstatte fyrværkeriet helt på længere sigt, men det skal ske i en udfasning, som vil tage omkring ti år. Regatta bliver afholdt hver tredje år, så det betyder, at der efter de tre kommende events formentlig ikke vil være fyrværkeri under showet længere.

- Vi synes, at det vil være gammeldags at præsentere fyrværkeri, når vi har en så moderne, mere bæredygtig og ligeså spektakulær teknologi, vi kan bruge. Vi håber også, at vi som en gammel bybegivenhed kan være med til at inspirere andre byer til at gøre det samme, siger Trine Valentin.

Med tiden skal der være lasershow i stedet for fyrværkeri i Silkeborg. Foto: Det sker i Silkeborg

Regatta arbejder lige nu sammen med Tivoli i København om at designe det store lysshow. Håbet er, at de sammen kan lave et show, som begge parter kan få glæde af, og som også kan blive vist i andre byer.

Borger: - Det er noget lort

Det er dog ikke alle, der er lige tilfredse med udsigten til at krudtduft og farveeksplosion bliver skiftet ud med elektroniske laserlys.

- Vi har altid været vant til at komme ned og se det fyrværkeri, og når det så ikke er der mere, så kommer vi jo ikke herned mere. Så det, mener jeg, er noget lort, siger én af beboerne i Silkeborg, Kurt Elbæk Pedersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kurt Elbæk Pedersen og Connie Tworek fra Silkeborg frygter, at de ældre bliver glemt, hvis ildfest-regatta i Silkeborg bliver for moderne.

En anden borger frygter, at lasershowet bare er begyndelsen til, at hele ildfest-regattaen bliver moderniseret og de gamle traditioner går tabt.

- Jeg synes, det bliver for moderne. Og så efterhånden tager det overhånd, og til sidst får vi slet ikke fyrværkeri, så bliver det laser show. Og hvad bliver det næste så? Så bliver det rockkoncert. Så jeg synes, vi skal holde fast i de traditioner, vi har, siger Connie Tworek fra Silkeborg.

Vi vil også gøre mere ved sejladserne og invitere så mange både som muligt ud på vandet, hvor vi vil lave et slags ”datingbureau”. Og herfra skal de også kunne se lysshowet og scenen.

Trine Valentin, festivalleder

Hun er bange for, at den ældre generation, som hun selv er en del af, bliver glemt, hvis regattaen bliver for moderniseret.

- Det bliver noget vildt noget. Det kan vi slet ikke være med i, og så bliver det ikke for vores generation, så bliver det kun for de unge, siger hun.

På den anden side af sagen er der dog overvejelser om, hvor miljørigtigt fyrværkerishowene er. Det mener i hvert fald Hanne Simmelkiær fra Silkeborg.

- Jeg har altid syntes, at det var frygteligt luftforurenende, og det er enormt mange penge, der går op i røg til regattaen, så det gør ikke mig noget, at det bliver skåret ned, siger hun.

Læs også Fastelavnsbåd indsamler otte kilo mønter til velgørenhed

Scene i vandet

De nye arrangører har endnu flere planer i støbeskeen til Regatta i 2021.

Udover at lave det store lysshow, vil de etablere en scene i havnebassinet på Silkeborg Langsø, som skal kunne ses fra så mange sider som muligt.

- Vi vil også gøre mere ved sejladserne og invitere så mange både som muligt ud på vandet, hvor vi vil lave et slags ”datingbureau”. Og herfra skal de også kunne se lysshowet og scenen, siger Trine Valentin.

02:50

VIDEO: Sidste gang der blev afholdt Regatta var i 2017. Her fik sejlads, koncerter og fyrværkeri selskab af en international gadeteaterfestival.

Luk video

Det er meningen at forskellige, store, danske navne skal spille live på scenen. Langs åen skal der være ildkunstnere, som kan jonglere, spy ild og gøgle. ’De små Fisk’, som er et område på Langsøen, bliver forvandlet til en arena for de besøgende børn. Her skal der være et mindre lysshow og aktiviteter i vand og på land.

Læs også Anderledes gak og gøgl til regatta i Silkeborg

- Vi står på skuldrene af mange års fantastisk Regatta, og vi håber, vi kan leve op til det. Målet er at give det hele et kunstnerisk løft, hvor vi skruer op for ambitionerne, men ned for størrelsen. Derfor vil vi heller ikke have et så stort tivoli, siger Trine Valentin.  

De nye arrangører håber også, at de kan få så mange af byens aktører med som muligt, så de kan blive klar til Regatta, der skydes af stablen om to og et halvt år.

Arrangørerne forventer, at lysshowet kommer til at koste 3 til 4 millioner kroner. 

02:16

VIDEO: Her er det store fyrværkerishow fra 2011. 

Luk video