Speedbåde er en plage

Vil have stoppet hurtigsejlere

I Ry Roklub har de fået nok af hurtige speedbåde, kraftig motorstøj og kraftige hækbølger forårsaget af både.

Derfor vil man nu i dialog med de hurtige, sejlende plager og folk, der står på vandski, selvom det er forbudt på Silkeborg-søerne.

Det er Ry Roklub, Ry Bådlaug og Ry Fotoklub, der går sammen om at lave en folder, der skal brede budskabet, at det ikke er okay at færdes sådan på søerne. Det er tilladt at sejle maksimalt otte knob nogle steder på søerne, hvilket svarer til 15 kilometer i timen. Men den fart bliver langt fra overholdt af alle søens folk.

- De sejler sindssygt hurtigt. Hvis vi nu bare tog lidt hensyn til hinanden. Når man kommer ind i åsøsystemet, så tag farten af, så dønningerne bliver mindre, siger Jens Szabo, som repræsenterer Dansk Forening for Rosport i Gudenåkommitéens Brugerråd for Sejllads.

Der skal være plads til alle

Med folderne vil man dermed oplyse om faren ved netop at sejle for stærkt. Der skal nemlig være plads til alle. Derfor kan man med god grund som sejler tage en tur tidligt om morgenen.

Ifølge Jens Szabo, så er det oftest udefrakommende folk, som ganske enkelt bare ikke er klar over forholdene i området - og det vil man altså gøre noget ved.

- Det er bare så vigtigt for sikkerheden, at man ikke sejler hurtigere end tilladt. Det er ligesom på vejen, hvor skaden er større, når farten er højere. Og vi har altså mange, unge og bløde trafikanter på søen, som risikerer at tippe rundt. og så er det også skadeligt for dyrelivet, siger Jens Szabo til TV 2 | ØSTJYLLAND.