Søvnforsøg er en succes: - Jeg kan mærke, at jeg har mere overskud om morgenen

Et nyt forsøg skal give mere søvn til de ældste elever på Th. Langs Skole i Silkeborg. Den første måned har været en succes for både lærere og elever.

- I dag er du lidt sur Ellen.

Sådan fik Ellen Sølgaard ofte af vide af sin lillesøster om morgenen. Det var nemlig ikke ligefrem hendes favorittid på dagen.

 - Jeg kan godt blive rigtig gnaven, hvis jeg ikke får min søvn, forklarer hun.

Hun er langt fra den eneste. Ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed får cirka halvdelen af de danske unge for lidt søvn. 

Men i det nye skoleår er morgentrætheden lagt på hylden for Ellen Sølgaard.

De ældste elever på Th. Langs Skole i Silkeborg er forsøgspersoner i nyt projekt, der skal gøre op med teenagetrætheden. Eleverne skal møde klokken 9 om morgenen i stedet for klokken 8. Og det er – indtil videre – et hit blandt eleverne.

- Jeg føler virkelig, at jeg har fået nogle gode rutiner om morgenen. Jeg er bare sådan mere glad i det, fortæller Ellen Sølgaard, der selv går i 7. klasse.

Den ekstra times nattesøvn har, ifølge eleverne selv, givet dem mere overskud i hverdagen.
Den ekstra times nattesøvn har, ifølge eleverne selv, givet dem mere overskud i hverdagen.

Mere sociale elever 

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om forsøget på Th. Langs Skole. Skolen kæmpede med elever, der især var uoplagte i de første timer af skoledagen.

Efter den første måned af det nye skoleår har billedet dog ændret sig.

- Nu kan man godt få et glad “god morgen” og et smil på læben. Og det er nok der, hvor jeg tydeligst kan se, at der er sket noget i forhold til glæden og samværet i klassen, siger Jimmie Marud, der er klasselærer for 7. klasse på Th. Langs Skole.

Hun fortsætter:

- De sidder ikke bare med telefonen og kører hele morgenen, fordi de skal vågne op. De kommunikerer også lidt indbyrdes, når man kommer ind. Så det er dejligt at se. 

Et lignende billede bliver tegnet af eleverne, der blandt andet nævner, at de sidder mindre med deres mobiltelefoner fra morgenstunden af.

De ældste elever på Th. Langs Skole i Silkeborg er forsøgspersoner i nyt projekt, der skal gøre op med teenagetrætheden.
De ældste elever på Th. Langs Skole i Silkeborg er forsøgspersoner i nyt projekt, der skal gøre op med teenagetrætheden.

Mere overskud

Den ekstra times nattesøvn har, ifølge eleverne selv, givet dem mere overskud i hverdagen.

- Lige her for tiden, der er skolen bare rigtig god. Det har nok også noget at gøre med, at vi møder senere. Så vi får mere søvn og er mere klar til dagen, siger Jack Brandt fra 7. klasse.

Sigrid Baattrup, der også går i 7. klasse, fortæller, at hun på grund af de nye mødetider er blevet bedre til at hjælpe sine klassekammerater i undervisningen.

- Jeg kan mærke, at jeg har mere overskud om morgenen, fortæller hun.

Netop mere overskud blandt eleverne er præcist det, Th. Langs Skole havde håbet på. De kalder selv de nye mødetider for et dannelsesprojekt.

- Jeg har en idé om, at når man trives rigtig godt, så lærer man også mere. Det er hele projektets ide, siger skoleleder Tine Kristensen.

Skolen afprøver de senere mødetider i en periode på tre år. Derefter skal forsøget evalueres.