Sjælden ørn har slået sig ned i Østjylland

Dansk Ornitologisk Forening jubler. For første gang i 40 år er der nemlig seks ynglepar i Danmark. Herunder et par i Silkeborg-området.

Det er stort år for fiskeørnen, der yngler som sjældent før i de danske skove.

Således er der for første gang i 40 år registreret hele seks ynglepar rundt omkring i Danmark. Samtidig er hele ti unger kommet på vingerne, hvilket er første gang i Danmark. Et af de ynglende par holder til i en skov i Silkeborg-området. 

Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening, hvor man har svært ved at skjule begejstringen. 

- Det er vi virkelig glade for, fordi vi har ventet på det i mange år, og vi håber, at det her betyder, at bestanden nu vil stige for alvor, siger Leif Novrup, ansvarlig for fiskeørne ved Dansk Ornitologisk Forening.

quote Det er vi virkelig glade for, fordi vi har ventet på det i mange år, og vi håber, at det her betyder, at bestanden nu vil stige for alvor,.

Leif Novrup, ansvarlig for fiskeørne ved Dansk Ornitologisk Forening.

Ud over det rekordhøje antal ynglepar og unger er det også nyt, at der med sikkerhed er konstateret fiskeørne i Nationalpark Thy. 

- Det er nyt, at fiskeørnen med sikkerhed har ynglet i Thy. Efter flere års mistanke om ynglende fiskeørne fandt ornitologen Jens Jørgen Andersen i år ørnenes rede i nationalparken, og der kom to unger ud af familielivet, siger Leif Novrup. 

Få par har ynglet uregelmæssigt i Danmark

Siden 1970'erne, da fiskeørnen begyndte at etablere sig som ynglefugl i den danske natur efter at have været fordrevet siden begyndelsen af 1900-tallet, har få par ynglet uregelmæssigt i Danmark.

Ifølge Leif Novrup kan der være flere grunde til, at bestanden nu ser ud til at være i vækst.

- Der er fremgang i vores nabolande, og vi har selv nogle reder, hvor vi har frembragt unger. I de sidste femten år har vi fået 66 unger frem alene i Danmark, og de vender gerne tilbage til deres oprindelsesland, så vi håber, at det kan føre til nye fund, siger fiskeørnseksperten. 

VIDEO: Vi er hurtige til at råbe op, når vi hører om de store, truede dyr i udlandet, som vi kender fra Disney-film. Men hvad med de arter i vores egen natur, der er pressede? Dem findes der masser af, og i Silkeborg gør man nu en indsats for at hjælpe en række truede sommerfugle-arter.

De danske fiskeørne etablerer sig tilsyneladende primært i træer, der ligger dybt inde i skovene og langt fra vand. 

- Det er ofte steder, der ligger langt fra menneskelig færdsel, siger Leif Novrup og tilføjer: 

- De reder, vi finder i dag, ligger i stormfældede områder, hvor der står enlige graner tilbage, hvor toppen er knækket af. De skal kunne se 360 grader rundt.

Holder til i en hemmelig skov

De seks reder med fiskeørne ligger i henholdsvis Thy, Gribskov i Nordsjælland, Klosterheden ved Lemvig, Flyndersø mellem Holstebro og Skive og i en skov i Silkeborg-området.

Hvor i Silkeborg-området kan Leif Novrup ikke røbe. De har nemlig slået sig ned i en privat skov:

quote Ejerne af skoven vil ikke have folk rendende. Men jeg kan bekræfte, at parret har slået sig ned i Silkeborg.

Leif Novrup, ansvarlig for fiskeørne ved Dansk Ornitologisk Forening.

- Ejerne af skoven vil ikke have folk rendende. Men jeg kan bekræfte, at parret har slået sig ned i Silkeborg, fortæller Leif Novrup til TV2 ØSTJYLLAND.  

Selv om fiskeørnenes reder ofte ligger i afsides egne af landet, er der i øjeblikket god mulighed for at se den smukke rovfugl på dansk jord. 

- I øjeblikket er der rige muligheder, fordi de trækkende fugle fra Sverige og Norge kommer gennem Danmark på deres vej til Afrika, siger Leif Novrup. 

- Fiskeørnen er bredspektret i dens træk, så der trækker over hele Danmark - fra øst til vest - så hvis man er i nærheden af store søer og åer, er der gode muligheder for at se en fiskeørn styrtdykke fra 20 meters højde, fortsætter han. 

Mohamad Tarek Younes påkørsel

play Han er eftersøgt for at køre betjent ned - i januar kaldte han sig selv vanvidsbilist

Untitled design (14)

Foodtruck stjålet fra ikonisk restaurant

20210507-155214-L-1920x1079we (1)

Sygeplejersker undtaget fra strejke: Nødberedskabet er højere end til daglig

Untitled design (3)

Bestialsk dyredrab: Kanin fik hugget hovedet af og organer revet ud

180621 Katastrofeøvelse VTR 1930 Still

play 90 tanke med brandfarlig væske truer: Nu trænes der i at slukke kæmpebrande

20201112-165904-L-1920x1079we

Christian Eriksen udskrevet fra hospitalet: - Tak for de utroligt mange hilsner

Dagens mest læste