Sjælden dyreart tvinger hastigheden ned på nyåbnet vej

På grund af flagermus må trafikanterne 'kun' køre 50 km/t på den nyåbnede Nordskovvej i Silkeborg. Men en løsning er på vej, så hastigheden - nogle gange - kan komme højere op.

Måske hører du til dem, der har undret sig over, hvorfor fartbegrænsningen på den nye Nordskovvej i Silkeborg lyder på 50 km/t og ikke 60 km/t. Og måske gør du ikke. 

Men hvis du stadig læser med, skal du nu læse mere om den sjældne damflagermus.

Det er nemlig på grund af denne flagermusart, at fartbegrænsningen lige nu holdes nede på 50 km/t for at nedsætte risikoen for trafikdrab. I den nærmeste fremtid sættes hastigheden op - i hvert fald noget af tiden.

Artiklen fortsætter under billedet

Her ses en damflagermus hænge i en jysk kalkmine.
Her ses en damflagermus hænge i en jysk kalkmine. Foto: Jens Kirkeby/Biofoto/Ritzau Scanpix

Damflagermusen er ifølge Miljøstyrelsen sjælden og truet i hele Vesteuropa, og det er derfor særligt vigtigt at sikre, at både overvintringsstederne og ynglepladserne bevares og holdes uforstyrrede, oplyser styrelsen.

- Damflagermus har tilholdssted ved Lillesø, så for at sikre at trafikken på Nordskovvej ikke beskadiger bestanden, er vi nødt til at sætte hastigheden ned, mens flagermusen er aktiv, forklarer Flemming Frøsig Christensen, vej- og trafikchef i Silkeborg Kommune.

Damflagermusens udbredelse

I Danmark findes damflagermus primært i Midt- og Østjylland, men arten er sjælden. Den er registreret på flere lokaliteter på Bornholm og i Sydsjælland og på Falster, men der sandsynligvis tale om tilflyvere fra Sverige eller Baltikum.

Kilde: Miljøstyrelsen

Beskyttet af EU-direktiv

Flemming Frøsig Christensen fortæller, at hastighedsbegrænsningen har overrasket mange, men at det fra begyndelsen har været præmis.

- Det har hele tiden været vilkår for vejens tilblivelse. Damflagermusen er beskyttet i hele Europa af et EU-direktiv, siger han.

Nordskovvej skaber en genvej mellem motorvejen øst for Silkeborg og den centrale del af byen ved togstationen.
Nordskovvej skaber en genvej mellem motorvejen øst for Silkeborg og den centrale del af byen ved togstationen.

Hastigheden skifter

Lige nu viser skiltene altså 50 km/t. Men det bliver de ikke ved med - og faktisk er helt nye tavler snart på vej. 

Det er nemlig planen, at der skal opsættes digitale hastighedstavler på Nordskovvej for bedre at kunne imødekomme de skiftende hastighedsbegrænsninger, der skal til for at tage hensyn til flagermus-naboerne.

For hastigheden kommer nemlig til at skifte alt efter, om flagermusene er aktive eller ej.

Fra den 15. marts til den 1. november fra solnedgang til solopgang er det 'kun' tilladt at køre 50 km/t. Derudover lyder fartbegrænsningen på 60 km/t.

Men lige nu - indtil de digitale trafiktavler kommer - holdes hastigheden nede på 50 km/t hele tiden.

Damflagermusen

Udseende

Damflagermusen er en middelstor art med et vingefang på omkring 30 cm. Fra snudespids til halespids måler den ca. 11 cm, og vægten kan være op til 28 gram.

Pelsen er gråbrun på oversiden af dyret, mens den er gråhvid på undersiden. Flyvehuden og de spidse ører er gråbrune, mens snuden er rødlig.


Føde

Damflagermus lever udelukkende af insekter som stankelben, myg og natsværmere.

Kilde: Miljøstyrelsen

Og selvom det er normalt, at man skal være opmærksom på naturen og de særligt beskyttede dyrearter, når man planlægger nye veje, er denne her restriktion dog alligevel ny for vej- og trafikchefen.

- Jeg har ikke hørt om vejrestriktioner som følge af damflagermus før. Det må være et af de første steder, man har en hastighedsnedsættelse af hensyn til den her beskyttede art, siger Flemming Frøsig Christensen.

Nordskovvej i Silkeborg blev officielt åbnet for trafik i lørdags.