Silkeborg på plads

Alle borgmesterkabaler er nu gået op

Venstremanden Steen Vindum (V) kan som den sidste danske borgmester tage borgmesterkæden om halsen.

Fredag eftermiddag er landets 98. borgmesterpost faldet endeligt på plads.

Det sidste konstituerende byrådsmøde er blevet holdt i Silkeborg, og det er venstremanden Steen Vindum, der kan tage borgmesterkæden om halsen.

Og dermed står det nu fast med bindende aftaler, hvem der skal være borgmestre i alle landets 98 kommuner de næste fire år.

Med støtte fra samtlige af byrådets partier tager Steen Vindum borgmesterposten fra den socialdemokratiske Hanne Bæk Olsen på udramatisk vis.

Se: Første V-borgmester i 60 år

Og udramatisk er lige præcis det ord, der beskriver årets kommunalvalg bedst, mener valgforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Konstitueringerne gik langt hurtigere denne her gang og blev afgjort hurtigere. De har holdt bedre, da vi har omkring halvt så mange brudte aftaler og rævekager, som vi så rigtig mange af ved det seneste kommunalvalg, siger han til Ritzau.

Inden for de første 48 timer efter kommunalvalget den 19. november havde de fleste kommuner fundet deres borgmester og i blot fire kommuner blev aftalerne brudt inden konstitueringen, så borgmesterkæden skiftede skuldre.

Og det finder Roger Buch usædvanligt.

- Det gik utrolig hurtigt den her gang. Langt de fleste steder fandt hurtigt ud af borgmesterposterne, og endda hurtigere end normalt, siger kommunalforskeren.