Silkeborg mangler desperat arbejdskraft: Må aflyse ældres bade

I Silkeborg mangler man op mod hver 10. medarbejder i ældreplejen.

Der er massiv mangel på varme hænder i Silkeborg Kommune. Lige nu mangler man eksempelvis en ud af ti medarbejdere i ældreplejen. Det får nu kommunen til at reagere med flere tiltag.

En af dem, der hver dag må løbe ekstra hurtigt for tiden, er Anja Frølich, der er social- og sundhedsassistent i Silkeborg Kommune. 

- Når vi mangler personale, så får vi jo ekstra besøg på. Og så skal vi løbe stærkere, siger Anja Frølich til TV2 ØSTJYLLAND.

Manglen på folk i ældreplejen betyder ikke bare at Anja Frølich og hendes kolleger skal løbe stærkt. Det betyder også, at man er ekstra sårbare over for sygemeldinger – og det går ud over de ældre.

- Så kalder vi det faktisk ’røde dage’, hvor vi sagtens kan finde på at aflyse nogle bade, for det er ikke så vigtigt. Men i dag er det en ’gul dag’, siger Anja Frølich.

Ifølge Anja Frølich er der særligt én grund til, at det er svært at skaffe ny arbejdskraft til området. 

- Jeg kan virkelig mærke, at de unge SOSU-assistenter forlader faget. Lønnen er for lav, og det har jeg altid sagt. De skal have mere i løn og dermed få bedre anerkendelse, siger hun.

Skal bruges som reklamesøjler

Der er i dag 93 ubesatte stillinger i ældreplejen i Silkeborg. Og lokalleder i hjemmeplejegruppen i Silkeborg Kommune, Pernille Karlskov, kan godt mærke, at det går trægt med at få besat de ledige stillinger.

- For et år siden, når jeg lagde jobopslag op, så fik vi ansøgere på fuldstændig normal vis. Og der er sket noget i løbet af det sidste år. Der kommer simpelthen ikke nogen ansøgere på de ganske almindelige jobopslag, siger Pernille Karlskov til TV2 ØSTJYLLAND.

Det står så grelt til, at kommunen har været nødt til at sætte ekstra ind for at skaffe flere varme hænder.

Det betyder blandt andet, at Anja Frølich og hendes kolleger skal bruges som reklamesøjler lokalt i bybilledet i Them, ligesom unge via skolepraktikker og fritidsjob skal lokkes ind i faget.

- Vi har tænkt os at hænge sedler op ned i det lokale idrætscenter. Så har jeg i øvrigt tænkt mig at involvere medarbejderne, netop fordi det er dem, der kender byen bedst, siger Pernille Karlskov.

Lokalleder i hjemmeplejegruppen i Silkeborg Kommune Pernille Karlskov forsøger at rekruttere nye medarbejdere ved blandt andet at hænge sedler op i kommunen.
Lokalleder i hjemmeplejegruppen i Silkeborg Kommune Pernille Karlskov forsøger at rekruttere nye medarbejdere ved blandt andet at hænge sedler op i kommunen.

Bekymrende situation

Problemerne med at skaffe ansatte er generelt stor i flere kommuner og altså også i Silkeborg. I løbet af de seneste tre måneder er kun lidt mere end halvdelen af alle opslåede stillinger på tværs i kommunen blevet besat. Og særligt på børne- og ældreområdet skaber udfordringerne bekymringer for fremtiden.

- Jeg synes, at udfordringen er ved at værre massiv. Den er større end, vi tidligere har oplevet, siger Kirsten Mørch Hansen, der er personalechef i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Personalechefen mener, at den nuværende situation er bekymrende.

- Jeg synes, at det er bekymrende, når man hver dag går på arbejde i ældreområdet og mangler en ud af ti medarbejdere. Så er det svært at få vagtplanerne til at hænge sammen, hvis der er sygdom eller noget ved siden af også, siger hun.

Hun mener, at kommunen skal arbejde i to spor for at skaffe mere arbejdskraft igen. 

- Vi skal gerne fastholde de medarbejdere vi har og udnytte deres ressourcer bedst muligt. Og så skal vi selvfølgelig på længere sigt arbejde på nogle løsninger, det tænker jeg ikke, at vi bliver ene om, siger Kirsten Mørch Hansen.