Silkeborg får ny bydel med inspiration fra New York

Den nye bydel kommer til at bestå af 32.000 m2 med ejer- og lejeboliger, detailhandel, erhverv og en hævet grøn bypark inspireret af New York High Line

I dag henligger området med store parkeringsarealer, en stor Kvickly og en Circle K-tankstation. FOTO: Silkeborg Kommune. Foto: Silkeborg Kommune

Om få uger begynder arbejdet med en helt ny bydel midt i Silkeborg by.

AP Pension står bag den nye bydel, som er tegnet af C. F. Møller. Den nye bydel kommer til at bestå af 32.000 m2 med ejer- og lejeboliger, detailhandel, erhverv og en hævet grøn bypark inspireret af New York High Line.

Det skriver Silkeborg kommune i en pressemeddelelse.

Kortet viser, hvor det nye område skal ligge.

Den nye bydel har rekreative arealer direkte til Gudenåen og forbinder det kulturhistoriske område ved Papirfabrikken med Silkeborg midtby.

Lokalplanen for den nye bydel Søtorvet er netop godkendt i Silkeborg Byråd.

AP Pension ventes at gå i gang med planlægningen af 1. etape af den nye bydel i september 2017, og hvis alt går som planlagt og alle aftaler falder på plads, vil bydelens tre etaper kunne stå færdig i løbet af 2019.

- Vi har alt det, som vi hører ejedomsudviklere efterspørger: Her er smuk natur, et levende byliv og en god infrastruktur, ikke mindst med Silkeborgmotorvejen, som har skabt endnu bedre muligheder for pendlere

Steen Vindum, borgmester, Silkeborg kommune, Venstre

Søtorvet er et stort område, der ligger centralt placeret i Silkeborg som et knudepunkt mellem midtbyen, Silkeborg Langsø, Slotsholmen, Remstrup Å, Papirfabrikken og Havnen.

280 leje- og ejerboliger

I dag henligger området med store parkeringsarealer, en stor Kvickly og en Circle K-tankstation.

I fremtiden vil området blive omdannet med ca. 280 ejer- og lejeboliger fordelt på otte punkthuse i forskellige højder fra fem til otte etager. Husene opføres i forskellige tegltyper med varierende farver og grøn beplantning.

Inspireret af New York High Line bygges husene på et hævet, offentligt tilgængeligt byrum - en bypark - som giver nogle flotte kig ud over byen, Silkeborg Langsø, Havnen og naturen.

01:58

Kulbroen i Aarhus er også blevet forvandlet til et nyt byrum.

Luk video

Det hævede byrum skærmer samtidig for støjen fra den trafikerede Christian 8.s Vej, og dermed skabes et fredeligt, offentligt byrum med udsigt over området, hvor naturen og byen mødes.

Byparken folder sig med amfitrapper ned mod promenaden langs Remstrup Å, Papirfabrikken og Havnen.

Supermarked og torveplads

Under byparken etableres en stor dagligvarebutik på ca. 3.500 m2 med lager og varegård, parkering, og med mindre butikker og caféer i stueplan ud mod åen og promenaden. Ved Havnen etableres en helt ny torveplads, som er forbundet til promenaden langs åen.

Læs også Silkeborg har fået nyt torv: Det er fantastisk flot

- AP Pension skaber en helt ny bydel med en unik beliggenhed i Silkeborg by. Det er blot det seneste eksempel på, at store investorer har fået øje på Silkeborgs kvaliteter. Vi har alt det, som vi hører ejedomsudviklere efterspørger: Her er smuk natur, et levende byliv og en god infrastruktur, ikke mindst med Silkeborgmotorvejen, som har skabt endnu bedre muligheder for pendlere, siger borgmester Steen Vindum.

Nye veje i bydelen

Den nye bydel ændrer vejene i området, så trafikafviklingen bliver bedre, og så vejene kan håndtere den forventede fremtidige trafik.

Det nuværende Kvickly-kryds ved Søvej og Christian 8.s Vej sløjfes.

Søvej føres i stedet ud i et nyt kryds ved Christian 8.s Vej lidt syd for det nuværende kryds, hvor det ene ben i krydset bliver indkørslen til Kvicklys vareindlevering under byparken.

Der bygges en ny vej fra Papirfabrikken, som føres ud til et nyt T-kryds ved Christian 8.s Vej lidt længere mod nord, hvor Kvickly ligger i dag.

Christian 8.s Vej flyttes samtidig væk fra Silkeborg Langsø, så der dannes en grund til et nyt Museum Jorn ved Silkeborg Langsø.