Silkeborg er en naturperle: Der drysser fugleunger ned af træerne

Se, hvordan resten af de østjyske kommuner klarer sig i ny natur-opgørelse

01:47

Blanke søer, bakkede landskaber og masser af træer. Silkeborg Kommune er en ener i Østjylland, når det kommer til rigdom i naturen.

Kommunen topper i øjeblikket listen over østjyske kommuner i en ny opgørelse, som blandt andet Aarhus Universitet og Danmarks Naturfredningsforening er afsender af. 

Silkeborg scorer 41 point ud af 100, mens landsdelens bundprop er Randers med blot 17 point.  Pointene, som kommunerne får, kaldes naturkapital og gives efter, hvor stor variationen af dyre- og plantearter er i den enkelte kommune. 

Det er den uspolerede, helt rå natur, som sørger for at sende Silkeborg til vejrs, når det gælder naturkapital. 

Naturvejleder Jan Kjærgaard fra Silkeborg forstår godt, hvorfor lige netop hans kommune er en perle. 

- Der er mus. Der kommer frøer op ad søen. Der drysser fugleunger ned fra træerne i skoven. Der er masser af mad til enhver hugorm, siger han.

00:20

VIDEO: Fmd. for Miljø- og Teknikudvalget i Randers, Frank Nørgaard (DF), er ærgerlig over, at kommunen ikke scorer særlig højt på naturlisten. 

Luk video

Han tror, at årsagen til Silkeborgs rige natur skal findes i, at kommunen ikke har mange marker, men derimod bakker og dermed flere skove, som giver gode muligheder for liv. 

Hvis man skal score højt på naturkapital-skalaen, skal naturen nemlig være uberørt. 

Læs også Frygt for at herregård synker: Nu skal der graves slam

Jan Kjærgaard værdsætter naturen, og husker altid tilbage på et citat fra en indianerhøvding i USA, som også forstod vigtigheden af naturen:

- Han kommer frem til, at når naturen ikke er der mere, så vil vi dø af åndelig tomhed. Jeg tror, han har fuldstændig ret.

For kommuner som eksempelvis Randers, der scorer lavt på naturkapital, så er der håb forude. Man kan øge variationen af dyre- og plantearter ved eksempelvis genopretningsprojekter og beskyttelse af den eksisterende natur som gamle træer.

Østjyske kommuners naturkapital 

12) Silkeborg - 41 point

19) Syddjurs - 36 point

20) Skanderborg - 34 point

31) Norddjurs - 28 point

36) Horsens - 26 point 

56) Favrskov - 21 point

58) Samsø - 21 point

69) Aarhus - 18 point

73) Odder 17 point 

74) Randers - 17 point
 
Kilde: Biodiversitet.nu
 
00:22

VIDEO: Seniorforsker Rasmus Ejrnæs fra Aarhus Universitet forklarer, hvad naturkapital betyder. 

Luk video