Planer om renseanlæg droppet: Efter flere års kamp ånder Jeanette lettet op

Næsten to år har Jeanette Pedersen og de andre naboer kæmpet mod planerne om et nyt renseanlæg. Og nu ser det ud til at give pote.

På en ejendom lige uden for Svostrup står Jeanette Pedersen og kigger ud over den grønne mark, der også udgør hendes baghave. Her var der planer om at opføre et stort, moderne renseanlæg.

- Kan du forestille dig, at der ligger og kører lastbiler hele dagen? Det er ikke helt det samme, konstaterer hun.

Udsigten til anlægget og en potentiel strøm af store køretøjer har bekymret Jeanette Pedersen i flere år. Men nu ser det ud til, at planerne er droppet, og hun og de andre naboer kan ånde lettet op.

- Det gør os utrolig glade. Nu har det snart stået på i to år, hvor vi har kæmpet, været i dialog med politikere og været bekymrede, Jeanette Pedersen.

Benægter ikke motiv

Der var tale om et nyt renseanlæg til en halv milliard, der skulle erstatte det eksisterende på Søholt.

Men Jeanette Pedersen og de andre beboere på Allinggårdsvej har blandt andet argumenteret for, at det er synd at inddrage den flade natur til et renseanlæg. Derudover er det et velbesøgt område tæt ved Gudenåen.

- Folk benytter trækstien, og der er mange, der benytter åen til at sejle i kano. Og det ville være træls, at dem, der kommer her, ikke engang kan bade på grund af badekvaliteten, siger hun.

Jeanette har i mange måneder brugt tid på at være i dialog med politikerne, nu glæder hun sig til at bruge tiden på noget andet.
Jeanette har i mange måneder brugt tid på at være i dialog med politikerne, nu glæder hun sig til at bruge tiden på noget andet.

Derudover er beboerne ikke interesserede i at få anlægget i baghaven - i hvert fald ikke hvis der er andre løsninger.

- Vi vil ikke stå og benægte, at det ikke også handler om, at vi ikke vil have det direkte i vores egen baghave. Men når der er mulighed for at lade det blive, hvor det er, synes vi ikke, der er grund til at inddrage ny natur, siger Jeanette Pedersen.

Ingen hemmelighed

Politikerne har da også undersøgt muligheden for at lægge renseanlægget ved motorvejen ved Nordskoven, men det har Naturstyrelsen afvist, da der er tale om en fredskov. Derfor kom det nye renseanlæg uden for Svostrup på tale.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi helst ville have været ovre på den anden side af søen ved motorvejsanlægget, men det har staten ikke villet indvilge i, siger Martin Jacobsen (K), der er formand for Plan- og Vejudvalget i kommunen.

Et politisk flertal er dog kommet frem til, at det er bedst at renovere og udbygge det eksisterende på Søholt.

Ifølge Martin Jacobsen er det nemlig vigtigt at kommunen får udbygget renseanlæggene de kommende år.

- Kommunen vokser ret væsentligt og er en af de kommuner i hele Danmark, der vokser allermest. Silkeborg by er en af de byer, der vokser allermest, og det giver sig selv, at vi skal følge med den udvikling, siger han.

I Svostrup tør man ikke sænke skuldrene helt endnu.

- Vi er utrolig glade, men det er stadig for tidligt at fejre det, for det skal lige op i byrådet, siger Jeanette Pedersen.