Planer om at lukke hospitalskapel møder stor kritik

Ledelsen i Region Midtjylland vil flytte en del af sygehuskapellet i Silkeborg til Viborg

02:29

I Silkeborg protesterer præster, pårørende til afdøde og bedemænd mod Regions Midtjyllands planer om at lukke dele af det lokale hospitalskapel.

Hvis forslaget vedtages, vil personer, der dør uventet i for eksempel et trafikuheld, blive kørt til Viborg i stedet for til kapellet i Silkeborg, fordi man mener, at personalet der er bedre uddannet til at håndtere akutte dødsfald.

- Den type opgaver, vi taler om her, er trafikuheld eller hjertestop, altså pludselige, uventede dødsfald, og det er en lidt anden opgave, som kræver nogle lidt andre kompetencer, der ligger mere i sporet af den akutmodtagelsesfunktion, som vi har placeret i Viborg, hvor vi har specialudannet personale, forklarer Mette Toftdahl, der er servicechef i Hospitalsenhed Midt, Region Midtjylland.

Læs også Nyt hospitals-apotek gør livet nemmere for patienter

Men i Silkeborg frygter man for de sørgende, der skal sætte sig i en bil og køre de cirka 35 kilometer til Viborg for at sige farvel.

Anne Mette Wienberg fra Silkeborg mistede for knap et år siden sin mand. 

- Der er bare så meget, man skal tage stilling til, og man skal især være der for børnene, som har mistet deres far lige pludselig. Det er mega hårdt, siger Anne Mette Wienberg.

Hun fortæller, at hun og børnene i tiden efter dødsfaldet brugte mange timer på sygehuskapellet.

- Det gav en tryghed for mine børn og jeg, at vi vidste, at han var her, og at han var tæt på os, og det gjorde også, at vi kunne besøge ham og få sagt farvel, siger Anne Mette Wienberg.

Læs også Penge på vej til psykiatrien: Godt men de skal komme nu

Men det er altså ikke sikkert, at andre fremover har samme mulighed som Anne Mette Wienberg og hendes børn.

Ledelsen i Region Midtjylland har foreslået at flytte en del af kapellet til Regions Hospitalet i Viborg. Et forslag, der nu møder stor kritik fra flere bedemænd og præster.

- Det er helt grundlæggende, at når man har med døde mennesker at gøre, kalder det på nænsomhed, værdighed og respekt, siger Jakob Gregers Nissen, der er provst i Silkeborg Provsti.

Han mener, at respekten for de døde er glemt i forslaget.

- Det er naturligvis nødvendigt at transportere de afdøde, men personligt har jeg det sådan, at den transport skal være så skånsom som muligt eller så lidt som mulig, siger Jakob Gregers Nissen, som mener, at det bør være nemt for de pårørende at komme til at se den afdøde.

Læs også Spaden kom i jorden: Hospitals-byggeri i Horsens sat i gang

- De pårørende til de afdøde bliver nødt til at tage til Viborg, hvis de gerne vil se den afdøde, og når du er præst eller bedemand, så ved du, at det egentlig for mange mennesker er en stor og vigtig del af sorgprocessen og erkendelsen af, at folk er døde, at man har mulighed for at komme op og se afdøde.

Og netop det var vigtigt for Anne Mette Wienberg og hendes børn.

- Jeg kan se her bagefter, at vi har fået sagt farvel, og det er en rigtig, rigtig vigtig brik i hele sorgprocessen, siger Anne Mette Wienberg, der ikke mener, at det ville have været det samme, hvis hun skulle have kørt til Viborg i tiden lige efter mandens dødsfald.

- Sådan et chok, som det er, så kan man ikke overskue det, siger hun.

Øverst på siden kan du se et tv-indslag om Regions Midtjyllands planer om at lukke dele af hospitalskapellet i Silkeborg.