Parasit i badesø angriber barn: Nu advarer kommunen

Et barn har fået såkaldt ’svømmers kløe’ efter at have badet i en badesø ved Silkeborg

Den såkaldte 'ikte' er en mikroskopisk parasit, som lever i ferskvand og normalt angriber fugle. Der er dog flere eksempler på, at mennesker er blevet bidt, når de har badet i ferskvand. Foto: Allerød Kommune

Voldsom kløe og udslæt. Det er symptomerne ved den såkaldte ´svømmers kløe´, som har angrebet et barn efter at have badet i Ørnsø i den vestlige ende af Silkeborg.

Det får nu Silkeborg Kommune til at gå ud og advare på Facebook.

- Vi har fået en henvendelse om, at et barn har fået svømmers kløe efter at have badet i Ørnsø. Det er ufarligt, men kan give voldsom kløe og udslæt – særligt hos børn og allergikere, skriver kommunen, som derfor opfordrer badelystne til at finde et andet sted at bade: 

Læs også Spøgelsestræer i Botanisk Have kribler med tusindvis af beboere

- Hop derfor i en af de andre skønne badesøer – Ørnsø er nemlig slet ikke egnet til en dukkert i sommermånederne på grund af de mange alger.

Parasit under huden

Den voldsomme kløe og udslættet skyldes en parasit, der normalt angriber fulge. Der er tale om en lillebitte såkaldt ikte, som er halv milimeter lang fladorm, der er i familie med igler. 

Sådan kan det se ud, når man får såkaldt 'svømmers kløe'. Personen på billedet ses her 1,5 uge efter at være blevet angrebet af ikter. Vedkommende havde kun stået i vandet i et kvarter. Foto: Naturstyrelsen

- Ikterne kan mærke varmen fra svømmere. De tror, det er en and og forsøger at gnave sig igennem huden. Det kan de ikke og mens de forsøger, udskiller de nogle stoffer, som virker meget generende, fortæller Poul Hald Møller, der er biolog i Teknik og Miljø Forvaltningen i Silkeborg Kommune.

Læs også Østjysk krat blev levende af otte slanger

Ikte-biddene fører til en betændelsesagtig tilstand i huden, som kan vare mellem få dage og flere uger. I det konkrte tilfælde varede kløen blot i to dage. TV2 ØSTJYLLAND har nemlig været i kontakt med moren til det ramte fem-årige barn. 

- Min datter havde kløe og udslæt i et par dage, og hun var faktisk den eneste ud af 25 badende den dag, som fik udslæt. Så vi er slet ikke sikre på, at det skyldes en ikte, siger moren Louise Statager til TV2 ØSTJYLLAND.

00:26

VIDEO: Hør biolog Poul Hald Møller forklare, hvad en ikte er for en størrelse.

Luk video

Undgå grumset vand

Det er da heller ikke ofte, man ser ikte-angreb på mennesker, men Naturstyrelsen har de senere år fået flere henvendelser om fænomenet.

'Svømmers kløe' har angrebet et barn, der havde badet i Ørnsø i den sydvestlige del af Silkeborg. Foto: Google Maps

Hovedsageligt i Esrum Sø og Buresø på Sjælland. Der er dog nogle helt simple ting, du kan gøre, hvis du vil undgå de irriterende parasitter: 

- Lad være med at bade på lavt vand. Lad være med at bade, hvor der er rørskov. Lad være med at bade i vand, der er uklart, siger Poul Hald Møller, som har et yderligere råd. 

- Sørg for at være i det fri vand, for der er chancen for at møde ikterne mindst. 

01:06

VIDEO: Et barn er blevet angrebet af ikter under en badetur i Ørnsø ved Silkeborg.

Luk video