Nye søbade rykker nærmere – vigtige tilladelser i hus

Planerne for de nye Østre og Vestre Søbad ved Almind Sø i Silkeborg holder, og de forventes færdige til næste sommers badesæson.

Til næste sommer står to nye søbade klar ved Almind Sø i Silkeborg. Sådan lyder den gode melding fra kommunen, der har fået flere vigtige tilladelser i hus.

- Vi har fået go fra Miljøstyrelsen og fået en landzonetilladelse, så nu mangler vi kun de mindre tilladelser, som jeg ikke forventer bliver et problem at få, siger udviklingskonsulent hos Silkeborg Kommune Simon Hartwell Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Tidsplanen holder, så vi regner med at begynde byggeriet i efteråret og være klar til næste sommers badesæson, fortsætter han.

Østre og Vestre Søbad får et genkendeligt udtryk, da begge steder får arkitektoniske, runde badebroer. Førstnævnte får to runde badebroer ved siden af hinanden, hvor de på Vestre Søbad vil ligge i forlængelse af hinanden ud i vandet.

Drømmen er, at søbadene fortsat bliver samlingspunkter i Silkeborg.
Drømmen er, at søbadene fortsat bliver samlingspunkter i Silkeborg. Foto: Aarstiderne Arkitekter

Masser af nye faciliteter

Herudover kommer der frostsikrede toiletter, opvarmet omklædning, lys på badebroerne samt opdeling af et voksen- og et børneområde.

- Vi har forsøgt at opfylde brugernes forskellige ønsker til søbadene, så både vinterbaderne, sommergæsterne, sportsudøverne, børn og andre kan få mest mulig glæde af badene, siger Simon Hartwell Christensen.

De to søbade er udviklet i tæt samarbejde med Naturstyrelsen, og det har krævet en del af få de rette tilladelser i hus. Flere af dem arbejdes der altså stadig for at få.

Almind Sø er nemlig et helt særligt naturområde.

- Søen er en af de kraftigste beskyttede stykker natur i Danmark, og derfor har vi også fået lavet den største habitatskonsekvensvurdering, der findes, forklarer projektlederen.

Der er taget store hensyn til naturen i skabelsen af de nye søbade.
Der er taget store hensyn til naturen i skabelsen af de nye søbade. Foto: Aarstiderne Arkitekter

Brand udvidede projektet

Den kigger på konsekvenserne af de nye søbade for dyr, planter og vandmiljø. Og resultatet var positivt, og en af grundene til, at flere af de vigtige tilladelser nu er i hus.

Det blev nemlig vurderet, at Almind Sø grundet sine plantearter og dybde er meget robust og kan klare intensiv brug uden at skade naturen.

Renoveringen af de to søbade er et led i Silkeborg Kommunes plan om en løbende renovering af kommunens friluftsbade.

quote Tis er den største trussel mod vandmiljøet, så vi laver nye toiletter og ny kloakering.

Simon Hartwell Christensen, Silkeborg Kommune

Det var oprindeligt kun Østre Søbad, der skulle bygges om, men i oktober 2018 ødelagde en brand Vestre Søbad, og kommunen gav derefter ekstra penge til projektet, så begge søbade kan renoveres.

Dengang talte TV2 ØSTJYLLAND med brugere af Vestre Søbad, der var dybt berørte af ulykken.

- Her til morgen, da jeg stod op, fik jeg en besked på Messenger, at Vestre Søbad var brændt. Så tog jeg herud sammen med min datter, og da jeg så det herude, var det næsten med tårer i øjnene, sagde medlem af vinterbadeklubben, Rune Schjødt.

VIDEO: Her kan du se, hvordan det så ud, da Søbadet brændte. Videoen er fra oktober 2018.

Tis er den største trussel

Og han var ikke den eneste.

- Det er forfærdeligt. Der er så dejligt og fredeligt derude. Man cykler eller går gennem skoven for at komme dertil og man møder altid mennesker derude, fortalte Steen Boilesen, der havde været medlem af vinterbadeklubben i 15 år.

Planlæggerne bag de nye søbade ved derfor, at områderne er noget særligt for mange silkeborgensere.

Der er nu tilsyneladende nu kun en trussel mod projekterne.

- Tis er den største trussel mod vandmiljøet, så vi laver nye toiletter og ny kloakering. Vi opfører også udebrusere, da det også betyder meget for vandmiljøet i en sø, siger Simon Hartwell Christensen.

Planen er, at byggeriet starter op i efteråret 2019, så det ikke forstyrrer årets badesæson.

20210622-014455-L-1920x1079we

EM-eventyr udløser fodboldfest i gaderne

gerningamamnd

Kan du hjælpe politiet? Efterlyser mand for påsat brand

210621 Guldregn i Højbjerg VTR 19.302 Still

play Vild medaljehøst: Klub vinder 50 medaljer til DM

Retten i Aarhus

Flugtbilist til betjent i retten: - Krammer?

210621 Ny bane til Silkeborg VTR 1930 JESB.00_01_37_20.Still001

Krav fra SF: Fra Aarhus til Silkeborg på 25 minutter i tog

20210621-223929-L-1920x1280we

Danmark er videre ved EM

Dagens mest læste