Ny udvikling i ulovlig grødeskæring: Miljøminister trækkes nu ind i sagen

V-medlem af Folketinget trækker nu miljøministeren ind i sagen om ekstraordinær grødeskæring af Gudenåen. Grotesk at Silkeborg Kommune ikke må skære grøden, mener han.

Sagen om, hvorvidt Silkeborg Kommune må grødeskære en ekstra gang i Gudenåen i år, får nu et nyt kapitel.

Anslaget til det skriver Kristian Pihl Lorentzen, folketingsmedlem for Venstre og bosat i Ans på kommunegrænsen mellem Silkeborg og Viborg. 

quote Jeg synes, det er absurd, at vi har en situation, hvor vandet igen og igen går over bredderne ved Gudenåen, og så taler man om, at det er ulovligt, når lokale politikere handler for at varetage lodsejernes interesser.

Kristian Pihl Lorentzen, medlem af Folketinget for Venstre

Kristian Pihl Lorentzen har netop i Folketinget stillet en stribe spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S).

Han vil have hende til at svare på, om det kan være rimeligt, at lokalpolitikerne i Silkeborg Kommune ikke må varetage lodsejernes interesser ved at gennemføre den ekstraordinære grødeskæring, som et flertal i kommunens klima- og miljøudvalg i sidste uge vedtog.

- Jeg synes, det er absurd, at vi har en situation, hvor vandet igen og igen går over bredderne ved Gudenåen. Og så taler man om, at det er ulovligt, når lokale politikere handler for at varetage lodsejernes interesser, siger Kristian Pihl Lorentzen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kristian Pihl Lorentzen (V) er tirsdag ude for ved selvsyn at inspicere vandstanden i Gudenåen ved Silkeborg.
Kristian Pihl Lorentzen (V) er tirsdag ude for ved selvsyn at inspicere vandstanden i Gudenåen ved Silkeborg. Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Grotesk at klandre politikere for at handle

Kristian Pihl Lorentzen er netop tirsdag ude for ved selvsyn at inspicere vandstanden i Gudenåen ved Silkeborg. Han beskriver indigneret, hvor frustreret han er over, at der igen og igen bliver talt om høj vandstand som følge af, at grøden vokser for vildt.

- Jeg synes, det er grotesk, at man nu skal klandre lokale politikere for at handle ulovligt. Det er store grødeskove i åen, som man nærmest skal skære sig igennem, hvis man færdes på åen.

Han afkræver derfor nu ministeren svar på, om hun vil bekræfte kommunens ansvar for at handle, hvis der er risiko for oversvømmelser. Derudover vil han vide, hvorvidt det er korrekt, at kommunen faktisk, med loven i ryggen, kan give en sådan tilladelse i særlige tilfælde.

- Man må se at finde løsninger på det her. Den kortsigtede er at få slået grøde i Gudenåen nu, og den langsigtede løsning skal findes på tværs af kommunerne, siger Kristian Pihl Lorentzen med henvisning til, at Gudenåen efter Silkeborg løber gennem Viborg, Favrskov og Randers kommuner, inden den munder ud i Randers Fjord.

Kristian Pihl Lorentzen har fremsat følgende spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S):