Nordlys over Silkeborg

Lokal fotograf filmer nordlys over Silkeborg. Billederne går verden rundt.

Genrefoto. Foto: Colourbox

Et kraftigt udbrud af elektromagnetisk stråling fra solen i den forgangne weekend, har gjort det muligt at se nordlys i Østjylland.

Det er en tandtekniker fra Silkeborg, der har fået pletskuddet i kassen. Jesper Grønne, der er ivrig naturfotograf og også har leveret adskillige fotos til meteorologen Jesper Teilgaards bøger om vejret, fotograferede natten til onsdag dette nordlys over Silkeborg. Billedet går nu verden rundt til aviser fra Seattle i USA til Chile i sydamerika.

Jesper Grønne bor lidt udenfor Silkeborg, hvor der er mørkt om natten. Han rettede kameraet mod nord:

- Nordlyset lå vel i hundrede kilometers højde, formentlig et sted nord for Skagen, vurderer han.

Af billederne har han kreeret en lille film, som han har uploadet til CNN's side for borgerjournalistik, hvor i skrivende stund flere end 43.000 brugere har set den.

Kræver særlig teknik

Det har krævet en speciel teknik at optage billederne, fordi nordlyset er svagt, forklarer Jesper Grønne. Med et almindeligt videokamera ville billederne blive svage og grumsede. Så Jesper Grønne har i stedet optaget filmen som enkelte fotos med sit Canon spejlreflekskamera og bagefter "limet" alle billederne sammen til en lille videofilm.

- Hver frame i filmen består af et billede, der er belyst i seks sekunder, forklarer Jesper Grønne.

- Der er cirka 100 frames i videoen, så optagelsen strækker sig over 18 minutter. Og der er brugt en særlig lysstærk optik: Blænde 1.4 på en 24 mm vidvinkeloptik. Men farverne er ikke forstærket i efterbehandlingen, siger han.