Mor efter dom til frikirkepræst: - Jeg er jublende lykkelig

Tidligere frikirkepræst i Silkeborg er tirsdag idømt fængsel og udvisning for at krænke otte børn og unge seksuelt. Mor til et tidligere medlem af frikirken er lettet

01:25

TV2 ØSTJYLLAND har i dag, tirsdag, mødt Bente Kjærskov, mor til et tidligere medlem af frikirken, for at høre hendes reaktion på dagens dom.

I dag, tirsdag, er den tidligere frikirkepræst fra Silkeborg Christian Laursen Raburn blevet dømt ved Retten i Viborg.

Han er idømt tre et halvt års fængsel og udvisning til USA, efter at han er fundet skyldig i seksuelle krænkelser af otte børn og unge fra den nu lukkede frikirke i Silkeborg.

Læs også Tidligere frikirkepræst idømt fængsel og udvisning

Bente Kjærskovs datter, Natascha Valentin, er tidligere medlem af frikirken i Silkeborg. Hendes datter er ikke en af de unge, der optrådte i anklageskriftet. Men hun har været vidne til flere af de seksuelle krænkelser, og hun har selv haft ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser med frikirkepræsten.

Hvis jeg havde kunnet, så havde jeg sprunget op og ned inde i retten. Det var bare det bedste.

Bente Kjærskov, mor til tidligere frikirkemedlem

Og for Bente Kjærskov er dagen i dag, en glædens dag.

- Jeg er jublende lykkelig, specielt fordi der er en udvisningsdom på ham. Det betyder, at de unge mennesker kan færdes ude i samfundet uden at risikere at møde ham, og de får muligheden for en ny start uden nogensinde at skulle tænke på ham og bekymre sig om ham, siger Bente Kjærskov.

- Jeg tænkte bare; yes!

Udover fængselsstraffen og udvisningen skal den tidligere frikirkepræst samlet betale 532.925 kroner til ofrene. Han skal først afsone sin straf i Danmark, før han bliver udvist til USA.

02:16

VIDEO: Bente Kjærskovs datter, Natascha Valentin (t.h.), er tidligere medlem af frikirken i Silkeborg. Her kan du se hele indslaget om dommen mod frikirkepræsten fra Silkeborg.

Luk video

Og Bente Kjærskovs umiddelbare reaktion, da dommen faldt, var klar:

Jeg er jublende lykkelig, specielt fordi der er en udvisningsdom på ham.

Bente Kjærskov, mor til tidligere frikirkemedlem

- Da vi fik at vide, at han fik tre et halvt års fængsel, der tænkte jeg, at det var lidt. Men så kom udvisningsdommen, og så tænkte jeg bare; yes! Hvis jeg havde kunnet, så havde jeg sprunget op og ned inde i retten. Det var bare det bedste, siger hun.

Men selvom hun er tilfreds med dommen, så havde hun alligevel haft nogle andre forhåbninger også.

- Jeg havde håbet på en behandlingsdom. For han har jo tydeligvis brug for en eller anden behandling for at stoppe det her. Det er jeg ikke i tvivl om, siger Bente Kjærskov.

Læs også Anklager: frikirkepræst skal udvises til USA

En langvarig kamp

Bente Kjærskov og familiens kamp mod frikirkepræsten begyndte allerede tilbage i 2008, hvor datteren første gang kom i kirken.

For mig at se er han et rovdyr.

Bente Kjærskov, mor til tidligere frikirkemedlem

Ifølge Bente Kjærskov manipulerede frikirkepræsten datteren, og han fik hende vendt imod familien. På trods af et tæt forhold i familien begyndte datteren at lukke ned. Hun kom ikke til sin egen fødselsdag. Hun mødte ikke op til familieture, og hun ændrede både stil og personlighed.

02:06

VIDEO: Daniel var en af de unge, der stod frem med anklager mod den tidligere præst. 

Luk video

Det har derfor været en langvarig kamp for familien. Både med at få datteren ud af frikirken, men også imod præsten.

- Vi er heldigvis en rigtig tæt familie, så vi har haft hinanden at støtte sig op af. Det har betydet rigtig meget. Jeg har også snakket en del med de andre forældre til ofrene, og det har også hjulpet en del, siger Bente Kjærskov.

Men hun bekymrer sig stadig for fremtiden, og for at den tidligere frikirkepræst vil begå seksuelle krænkelser igen.

Vi er heldigvis en rigtig tæt familie, så vi har haft hinanden at støtte sig op af. Det har betydet rigtig meget

Bente Kjærskov, mor til tidligere frikirkemedlem

- For mig at se er han et rovdyr. Når man ser ham agere, og den måde han har behandlet de unge på, så er det et klart bevis for mig på, at han fortsætter. Manipulation er det eneste, han kan, siger Bente Kjærskov.

Tirsdag bad den tidligere frikirkepræst om betænkningstid i forhold til, om han vil anke dommen til landsretten.

Læs også Nyt bevis i sagen mod sexanklaget frikirkepræst