Louise vil ikke vaccineres mod COVID-19 - frygter bivirkninger

Hun frygter bivirkninger, men en ekspert mener, at konsekvenserne ved at lade være, kan være større.

Hver femte dansker er i tvivl, om de vil have en vaccination mod corona, når den kommer på markedet. 

Det viser en undersøgelse, som DR har lavet i samarbejde med Epinion.

Louise Grandjean Laursen fra Silkeborg er ikke i tvivl.

Hun ved allerede nu, at hun ikke vil have den.

- For det første synes jeg, at den står til at skulle hastes igennem og ikke gennemtestes. Samtidig har vi nogle producenter, der frasiger sig ansvaret for vaccinen. Det vil sige, at man risikerer at få en vaccination, som bagefter måske viser nogle bivirkninger, som gør, at den tilbagekaldes, og producenten kan ikke stilles til ansvar, siger Louise Grandjean Laursen til TV2 ØSTJYLLAND.

Normalt tager det omkring 10 år at udvikle, teste og godkende en vaccine. Men når det handler om en vaccine mod coronavirus, forventes processen ifølge Lægemiddelstyrelsen at kunne forløbe på 1-2 år.

Grunden til, at det kan lade sig gøre så hurtigt, er, at forskere på hele kloden lige nu arbejder sammen om at lave en vaccine og teste den på tusindvis af mennesker.

Ingen vaccination uden bivirkninger

Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, forstår godt, hvis nogle kan blive bekymrede, men han er ikke selv nervøs.

quote Jeg er ikke bekymret for, at den ikke bliver testet godt nok.

Lars Østergaard, Ledende overlæge, Infektionsk Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

- Jeg er ikke bekymret for, at den ikke bliver testet godt nok og for bivirkninger, men jeg kan ikke udelukke, at der vil være nogle bivirkninger, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham bliver vaccinen mod COVID-19 testet på 50.000-60.000 mennesker, og indtil videre er der ikke meldt om store bivirkninger. 

Men det er ikke umuligt, at der kan være nogle.

Hvis man bliver vaccineret, kan man være med til at udrydde pandemien, lyder det fra Lars Østergaard.
Hvis man bliver vaccineret, kan man være med til at udrydde pandemien, lyder det fra Lars Østergaard.

- Der er ikke nogen vacciner, hvor vi kan sige, at der ikke er bivirkninger overhovedet. Om ikke andet er der rødme og hævelse, hvor man blev stukket, siger han og uddyber:

- Hvis det er nogle bivirkninger, der optræder sjældent, så kan det godt være, man ikke fanger dem, før man har testet fem millioner mennesker. Derfor er det vigtigt, når man begynder at bruge vaccinen, at man følger omhyggeligt op.

Vi har et immunforsvar

Louise Grandjean Laursen fra Silkeborg mener heller ikke, at der er nogen grund til at blive vaccineret, da kun 645 danskere er døde med coronavirus, og 24.916 er testet positiv.

quote Jeg kan godt lide at have ansvaret for min egen sundhed, og det synes jeg, vi alle skal have.

Louise Grandjean Laursen, Silkeborg

- Helt generelt er jeg meget for forebyggelse og naturlig sundhed. Vi har et immunforsvar, der er vandt til at møde nye vira og bakterier og på den måde danne antistoffer, siger Louise Grandjean Laursen.

Hvilke overvejelser har du om, at du kan smitte andre?

- Selvfølgelig bliver jeg hjemme, hvis jeg har symptomer, og jeg holder afstand og har en god håndhygiejne. Selvfølgelig skal jeg ikke være en risiko for andre. Men jeg kan godt lide at have ansvaret for min egen sundhed, og det synes jeg, vi alle skal have, siger hun og tilføjer, at hun ikke har noget imod, at andre bliver vaccineret.

 Epidemien kan fortsætte

Ifølge ledende overlæge Lars Østergaard kan det dog skabe problemer både for den enkelte og for samfundet, hvis for mange fravælger vaccinationen.

quote Jeg synes bestemt, man skal vaccineres.

Lars Østergaard, Ledende overlæge, Infektionsk Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

- Jeg synes bestemt, man skal vaccineres, fordi den har en effekt for den enkelte, der undgår at blive smittet og smitte andre. Og den har en gavnlig effekt for samfundet, fordi man så er immun, og på den måde kan vi udrydde epidemien i samfundet, siger Lars Østergaard.

Er det problematisk, hvis en femtedel siger nej til vaccinen?

- Så bliver det nok vanskeligt at opnå flokimmunitet. Det betyder, at virus stadig vil kunne sprede sig i samfundet, siger Lars Østergaard.

Tager gerne den første

Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen, tager gerne selv den første vaccination.

Det kommer formentlig ikke til at ske, men pointen er, at han er helt tryg ved en kommende vaccine mod coronavirus.

- Det kommer ikke til at gå for hurtigt, og når den er godkendt, er der ingen grund til bekymring, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er verdensrekord i studiestørrelse med op mod 60.000 testpersoner, og det er utroligt grundigt, tilføjer han.

Thomas Senderovitz siger, at Lægemiddelstyrelsen er interesseret i at lægge alle informationer om vaccinationen op så transparent som muligt. 
Thomas Senderovitz siger, at Lægemiddelstyrelsen er interesseret i at lægge alle informationer om vaccinationen op så transparent som muligt. 

Han forstår dog godt, at nogle kan være bekymrede på nuværende tidspunkt, og heller ikke han kan garantere, at den kommer til at være uden bivirkninger.

- Man kan ikke være 100 procent sikker, men man følge vaccinen tæt op til godkendelsen og efter. Men 100 procent er der ikke noget, der hedder. Det gælder alle lægemidler. Sygdommen er jo heller ikke fri for symptomer og i værste fald død, siger Thomas Senderovitz.

Det er op til folk selv at bestemme om de vil have vaccinationen.

Det er Sundhedsstyrelsen, der beslutter, hvem der tilbydes den først.

Sådan er processen omkring vaccination mod COVID-19:

Charlotte Broman Mølbæk SF

Politiker går ind i sag fra Randers om lange ventetider

IMG_9390

Hunden Osvald hjemme igen efter 15 dage: - Jeg er virkelig målløs

IMG_3557

Forårsrengøring på havbunden: Dykkere finder gammel indkøbsvogn

Anja og Bonnie

play Mødre i opråb: Hvorfor skal vi vente så længe på hjælp til vores børn?

øl alkohol bar værtshus fadøl

Partier vil afskaffe "fjollet" regel på restauranter og barer inden genåbning

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

Dagens mest læste