Lodsejere føler sig misbrugt: Vi er blevet behandlet dårligt

Lodejerne, der skal lægge jord til et kæmpe solfangeranlæg, føler sig misbrugt. Silkeborg Forsyning betaler langt under købsprisen for jord

02:13

Et af verdens største solfangeranlæg er i fuld gang med at blive bygget ved Silkeborg. Men de lodsejere, der skal lægge jord til anlægget, føler sig misbrugt.

En af de vrede lodsejere er familien Klausen, der snart må flytte fra deres hjem. Sammen med fire andre lodsejere skal de nemlig lægge jord til et af verdens største solfangeranlæg.  

Silkeborg Forsynings solfangeranlæg

Anlægget koster i omegnen af 250 millioner kroner at opføre. 

Anlægget kommer til at fylde det, der svarer til 22 fodboldbaner.

Men handlen om jorden er ikke lukket endnu. Lodejerne har fået jorden vurderet til 50 kroner pr. kvadratmeter. Silkeborg Forsyning vil dog kun betale 16 kroner.

- Cirka 500 meter herfra, der er der handlet en landejendom til langt over det dobbelte af, hvad de har tilbudt os. Og det er Silkeborg Kommune, der har købt den, siger Anette Klausen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Silkeborg Forsynings bestyrelsesformand, byrådsmedlem Leif Bæk (V), er ikke indstillet på at betale mere for jorden.

- Jeg har været med til de andre ekspropriationssager, hvor vi opererer på det niveau, mellem 16 og 18 kroner for landbrugsjord. Jeg mener, det er en reel pris, siger Leif Bæk.

Nu har Silkeborg Kommune eksproprieret jorden, og byggeriet er gået i gang. Så der er ingen vej tilbage. Nu skal jordens værdi afgøres af Taksationskommissionen.

- Jeg synes, vi er blevet behandlet rigtig, rigtig dårligt. Og jeg kan ikke forstå, at Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning vil være med til det, siger Anette Klausen.

SE OGSÅ: Bekymret over solenergianlæg

- Det svarer slet ikke til den pris, som ejendommen er værd. I forhold til beliggenheden er det bynært område tæt på motorvej, så det er fuldstændig vanvittigt, siger Bjarne Dalsgaard Petersen, der er en af de lodsejere, der rammes af ekspropriationen.

Anette Klausen opdrætter heste i sin fritid. Og nu vil Silkeborg Forsyning have de 14 heste fjernet, før prisen på jorden er afgjort, så byggeriet kan komme videre.

- Jeg er da også villig til at sige, at det er et spørgsmål om, at der skal nogle penge til for at flytte indbo, heste eller hvad, der kan være tale om, siger Leif Bæk.

- Heste kan man ikke bare flytte som sådan nogle byggeklodser, man kan placere rundt omkring ude i kommunen. Jeg skal have adgang til mine heste dagligt, og jeg har føl til at stå derinde, der skal tilses hver anden time. Dem kan jeg ikke have stående længere væk, end hvor jeg bor selv, siger Anette Klausen. 

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.