Landsby har fået nok: - Her er ikke plads til flere

I landsbyen Sejs-Svejbæk i Silkeborg Kommune beder lokalsamfundet nu politikerne om at trække i tilflytterbremsen. Her er ikke plads til flere, lyder det.

Omkranset af vand og skov ligger Sejs Svejbæk. En lille landsby med omkring 4500 indbyggere i Silkeborg Kommune.

Mens mange andre små landsbyer længes efter nye borgere, der kan bringe liv og skattekroner til lokalsamfundet, så har de i Sejs-Svejbæk fået nok.

Det gælder blandt andet for Christin Gorridsen, der har boet i Sejs-Svejbæk de sidste 35 år. Hun mener, at politikerne er blevet ekstreme i deres ønsker om vækst:

- Hvis mange flere mennesker skal ind på så småt et område, så vil der være en voldsom belastning af både trafikken og de få rekreative arealer, vi har, siger Christin Gorridsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Christin Gorridsen har boet i Sejs-Svejbæk de sidste 35 år og har fulgt byens udvikling. Hun mener, at grænsen er nået for nye tilflyttere.
Christin Gorridsen har boet i Sejs-Svejbæk de sidste 35 år og har fulgt byens udvikling. Hun mener, at grænsen er nået for nye tilflyttere.

Byen kan ikke bære det

Står det til kommunen, skal byen vokse endnu mere. Det forventes at befolkningsantallet er vokset med næsten 14 procent inden 2032.

I kommuneplanen for de næste 12 år lægger politikerne blandt andet op til, at der kan bygges 108 boliger, svarende til 15 hektar ved Linå Vesterskov øst for Sejs-Svejbæk. Derudover er et nyt boligområde ved Sindbjerg Mosevej med en-familie-huse i op til to etagers højde også på tale.

I Kommuneplanen for 2020-2032 stilles der blandt andet forslag om ny bebyggelse i de to aftegnede områder.
I Kommuneplanen for 2020-2032 stilles der blandt andet forslag om ny bebyggelse i de to aftegnede områder.

Og det bekymrer også en af de nye indbyggere i byen, Simon Bukhave Larsen, der selv byggede nyt og flyttede til byen for ét år siden. Han har med små børn selv oplevet presset på byens institutioner.

quote Byen kan ikke bære det. Det er den ikke designet og skabt til.

Simon Bukhave Larsen, Sejs-Svejbæk

- Byen kan ikke bære det. Det er den ikke designet og skabt til. Derfor synes jeg, at man skal arbejde med det, man har og lade være med sætte udvikling og vækst lig med hinanden, men prøve at udvikle på det vi har i stedet, siger Simon Bukhave Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Du er selv nytilflytter. Er du ikke selv en del af problemet?

- Det kan man argumentere for. Men jeg var ikke opmærksom på det, da jeg flyttede herud. Men jeg mener heller ikke, at det er den enkelte borgers opgave at have de bekymringer. Jeg mener, det er kommunen og kommunalbestyrelsen, siger Simon Bukhave Larsen.

Simon Bukhave Larsen byggede selv nyt og flyttede til Sejs-Svejbæk for ét år siden. Han har med små børn selv oplevet presset på byens institutioner.
Simon Bukhave Larsen byggede selv nyt og flyttede til Sejs-Svejbæk for ét år siden. Han har med små børn selv oplevet presset på byens institutioner.

Skolen er presset

Tilflytter-boomet betyder også, at den lokale skole er presset. Prognoser for elevtal peger på, at fortsætter udviklingen, så vil der være næsten 30 procent flere elever på Sejs Skole i 2032.

Det mener Allan Sørensen, medlem af skolebestyrelsen og far til to børn på skolen, langt fra at skolen er rustet til.

Sejs Skole er i forvejen presset på plads og har for eksempel ikke haft et musiklokale i fire år, da det er blevet inddraget til klasseværelse, fortæller Allan Sørensen:

- Vi mangler faktisk alt. Vi kommer til at mangle klasselokaler, faglokaler, og derfor er der behov for en kapacitetsudvidelse på Sejs Skole, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Allan Sørensen, medlem af skolebestyrelsen og far til to børn på Sejs Skole, mener langt fra, at skolen er rustet til de mange
Allan Sørensen, medlem af skolebestyrelsen og far til to børn på Sejs Skole, mener langt fra, at skolen er rustet til de mange

Pladsmanglen kan have store konsekvenser for den undervisning, som skolen kan tilbyde landsbyens børn:

- Konsekvensen kan være, at de fysiske rammer simpelthen bliver for dårlige. Det kan give anledning til dårligere trivsel og indlæring blandt børnene, siger Allan Sørensen.

quote Konsekvensen kan være at de fysiske rammer simpelthen bliver for dårlige.

Allan Sørensen, medlem af skolebestyrelsen, Sejs Skole

Han håber derfor, at politikerne vil tage udfordringen alvorligt og rykke hurtigt:

- Vi håber, at der kommer en god og varig løsning for skolen. Vi vil hellere starte i dag end i morgen. Der skal laves en helhedsplan for Sejs Skole, hvor der bliver tænkt ind i de kapacitetsbehov, som vi har på skolen i årene fremover - sammentænkt med lokalområdets behov i øvrigt, siger Allan Sørensen.

VIDEO: Hornslet Distriktsråd mener, at letbanebyen på Djursland boomer så meget, at der er brug for et stop af tilflyttere. Skole og daginstitutioner kan nemlig ikke følge med den store befolkningstilvækst. Se indslaget fra den 28. august her.

Vidste godt at forslagene var kontroversielle

Ønsket om politisk handling er Allan Sørensen langt fra ene om at have.

På et borgermøde den 1. september om de kommunale planer for 2020-2032 i Sejs-Svejbæk gav flere borgere udtryk for, at der skal sættes en bremse for tilflytningen.

Formand for Plan – og Vejudvalget i Silkeborg Kommune, Hans Okholm (SF), kan godt forstå borgernes bekymring:

quote Jeg kan godt forstå bekymringen, for det er gået stærkt.

Hans Okholm, formand for Plan – og Vejudvalget, Silkeborg Kommune (SF)

- Jeg kan godt forstå bekymringen, for det er gået stærkt. Men vores forslag til yderligere bebyggelse er kun forslag, og de er til debat, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hans Okholm anerkender, at grænsen er ved at være nået for, hvor mange der er plads til i Sejs-Svejbæk:

- Vi vidste godt, at forslagene i kommuneplanen var kontroversielle. Men vi vil snakke om det og have en åben debat, siger Hans Okholm.

Kommuneplanen for Sejs-Svejbæk er i høring indtil oktober, hvorefter den endelige vedtagelse sker den 21. december 2020.

Vaccine

play For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre

Else Jensen coronavaccination Plejehjemmet Ankersgade første vaccine

Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

skaermbillede_2020-02-08_kl._19.49.05.jpg

Vil udnytte corona-nedlukning: Vejarbejde udvides

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig

Grenaa-Anholt Færgefart

play Skibet er ladet med vacciner: Lige nu får øboere stikket

130220_roegfri_psyk.jpg

Psykiatri Listen ude af regionsrådet: Eks-formand er ærgerlig