Kro kæmper med oversvømmelse – men kommunen kan ikke gøre noget før næste år

Silkeborg Kommune skar grøden i Gudenåen i juni, men allerede i august er der problemer med oversvømmelse. Kommunen må ikke gøre mere inden næste år.

Græsplænen og legepladsen ved Kongensbro Kro i Silkeborg står under vand, og kroens kælder er blevet renoveret, fordi vandet trak op i væggene.

Synderen er vandstanden, som er blevet meget høj i Gudenåen. Derfor har kroejeren en bøn til kommunen:

- Jeg har brug for, at åen bliver vedligeholdt, og det vand, der kommer, det kan komme væk, siger Christian Lund Andersen.

Der er en mulig løsning på kroejerens problem, nemlig at grøden – altså planterne i åen – bliver skåret, men det er ikke muligt, fortæller kommunen.

- Vi har nogle særlige vandplanter ude i Gudenåen, og det har gjort, at vi har fået et Habitat 2000-område derude, som er EU-udpeget. Det betyder, at vi skal beskytte de planter, der er derude, siger formanden for Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune, Claus Løwe Klostergård (SF).

Tidligere trodset begrænsningerne

Reglerne betyder, at kommunen kun må skære grøden én gang hvert år, og da det blev gjort i juni, så er det ikke muligt at gøre det igen nu.

- Det er ærgerligt, synes jeg. For det viser sig, at det er nu, vi skal bruge den klipning, forklarer Claus Løwe Klostergård.

Tidligere har borgmesteren i Silkeborg Kommune, Steen Vindum (V), trodset begrænsningerne og sat gang i en ekstra grødebeskæring, og det fortryder han ikke.

- Det var der behov for. Og det mener jeg også, der er behov for nu, forklarer han.

Det vil dog få konsekvenser:

- Der er også nogle borgere og enkelte politikere, der siger, at hvis du gør det, så skal du bare vide, at så lægger vi en politianmeldelse mod dig. Så det er det krydspres, jeg er oppe imod lige nu, slår Steen Vindum fast.

Silkeborg Kommune har lige nu igangsat arbejdet med at lave et nyt regulativ på området ud fra de regler, der gør sig gældende i EU.

VIDEO: Der har tidligere været ballade om grødeskæringen i Silkeborg Kommune.

Grødeskæringerne har før skabt splid i Silkeborg, og også denne gang møder forslaget kritik.